خواص قهوه چیست؟ [ مهمترین تأثیرات مثبت و منفی قهوه ]
بهترین خواص قهوه چیست؟ دانهی جادویی که میتواند طول عمر شما را زیاد کند و در عین حال با عوارض خود، مشکلاتی را برای شما ایجاد کند.
اگر جزء افرادی هستید که نمیتوانید روز خود را بدون گذراندن قهوه سپری کنید، این مقاله میتواند دلایل محکمتری برای مصرف قهوه به شما بدهد.
اگر هم از جمله کسانی هستید که راجب میل کردن قهوه دو به شک هستید و ترس دارید که نسبت به این گیاه اعتیاد پیدا کنید، مطالعه این مقاله میتواند اثربخش باشد.
در ادامهی این مقاله ما قصد داریم شما را با مهمترین خواص، و تأثیرات مضر و خطرناک قهوه آشنا کنیم.
به طور کلی این مقاله در بخشهای
- قهوه چیست؟
- بهترین زمان نوشیدن قهوه
- بهترین خواص قهوه
- کاربردهای تفاله قهوه و روشهای خلاقانه برای استفاده از آن
- مضرات مصرف قهوه
- بهترین قهوههای موجود در بازار بر اساس برند
طبقه بندی شده است.
امیدواریم که از مطالعه این مقاله لذت ببرید. با ویدو همراه باشید.
قهوه چیست؟
گیاه قهوه سردهای است از گیاهان گلدار از خانواده روناسیان که در نواحی گرمسیری رشد میکند. بلندی آن بین 3 تا 10 متر است و 3 تا 5 سال پس از کاشته شدن محصول میدهد.
گلهای سفیدرنگ و خوشبوی قهوه بسیار به گل یاسمین شباهت دارند. میوههای قهوه تخممرغیشکلاند و به صورت خوشهآویزان میشوند. هر درخت قهوه حدود 2000 میوه میدهد. بین 6 تا 9 ماه زمان لازم است تا میوه قهوه از رنگ سبز به زرد و بعد قرمز یا بنفش بدل شود و کاملاً برسد. میوه رسیده قهوه را با دست میچینند، میشویند و معمولا در نور خورشید خشک میکنند.
البته با بهروز شدن دنیای تکنولوژی و صنعت، از روشهای پیشرفتهتری برای برداشت قهوه و بستهبندی آن استفاده میشود. میوه رسیده قهوه برشته و ساییده شده و از آن برای آماده کردن نوشیدنی محبوب قهوه استفاده میشود.
بسته به طعم و بوی قهوه، درجهبندیهای مخنلفی برای آن درنظر گرفته میشود. البته درجهبندی قهوه دارای سیستمهای مختلف است؛ در ادامه بهشکل مفصل برخی از مهمترین و رایجترین سیستم درجهبندی و دستهبندی قهوه را توضیح خواهیم داد.
درجه بندی قهوه بر اساس کافئین
همانگونه که مشخص است در این سیستم درجهبندی، ملاک اصلی وجود و یا عدم وجود کافئین در نوشیدنی قهوه است. بگذارید قبل از شرح این سیستم دستهبندی، کمی راجعبه کافئین توضیح دهیم.
کافئین یک ماده شیمیایی خوراکی است که علاوهبر قهوه در گیاهان مختلفی ازجمله کاکائو، کولا و چای نیز وجود دارد. این ماده بهنوعی بهعنوان یک نیروی محرکه در انسان عمل میکند و از خواب جلوگیری میکند.
درواقع بهترین خواص قهوه که باعث محبوبیت زیاد این نوشیدنی شده، نشات گرفته از وجود کافئین در آن است. کافئین پرمصرفترین داروی سایکواکتیو محسوب میشود که تقریبا 90 درصد انسانها بهطور روزانه از آن استفاده میکنند.
تحریک سیستم اعصاب مرکزی، افزایش میزان هوشیاری، افزایش متابولیسم بدن و آگاهی محیطی ازجمله مهمترین آثار کافئین بهشمار میرود.
نوشیدنی قهوه براساس وجود یا عدم وجود کافئین در آن به دو دسته تقسیممیشود:
- قهوه معمولی
- قهوه دی کف
قهوه معمولی دارای مقادیر مختلفی از کافئین بوده و با نوشیدن آن میتوانید شاهد اثرات کافئین بر بدن خود باشید.
قهوه دی کف (Decaf Coffee) نیز بدون کافئین است و با نوشیدن آن شاهد اثرات ماده کافئین بر بدن خود نیستید.
شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شود که قهوه بدون کافئین چگونه تهیه میشود؟
برای تهیه قهوه بدون کافئین روشهای مختلفی وجود دارد که رایجترین روش استخراج حلال نام دارد؛ در این روش به دانههای قهوه بخار داده میشود تا رطوبت آنها افزایش پیدا کند. سپس دانههای قهوه را در یک حلال (مانند متیلن کلراید) قرار میدهند. بعد از مدتی که دانههای قهوه در این حلال شسته شوند، کافئین آنها از بین رفته و از دانهها خارج میشود. سپس این دانهها را خشک کرده به بازار عرضه میکنند.
دستهبندی قهوه بر اساس درجه تفت
احتمالا زیاد شنیدهاید که این قهوه تیره بوده و مقدار زیادی کافئین دارد؛ بسیاری از افراد معتقدند هرچه میزان کافئین موجود در دانههای قهوه بیشتر باشد، نشان از میزان زیاد کافئین در آن دارد. این باور از ریشه غلط است؛ درواقع رنگ دانههای قهوه به روند برشتکاری و حتی منطقهای که قهوه در آن رشد کرده بستگی دارد.
طعم و بوی جادویی دانههای قهوه مدیون همین فرآیند برشت کردن است. دانههای قهوه به خودی خود سبز بوده و دارای بویی تند و علفی هستند. طی فرآیند برشت کردن با افزایش درجه حرارت به میزان بالا، تغییراتی شیمیایی در دانههای قهوه ایجاد میشود. این تغییرات شیمیایی باعث بهوجود آمدن بهترین خواص قهوه و همچنین طعم و مزه آن میشوند.
بعد از فرآیند برشتکاری دانههای قهوه رنگ و بوی مختلفی به خود میگیرند که براساس آن به دستههای زیر طبقهبندی میشوند:
- قهوه برشت روشن
- قهوه برشت متوسط (ملایم یا مدیوم)
- قهوه برشت تیره (مدیوم – دارک)
- قهوه برشت شده خیلی تیره (دارک)
هرچه دانههای قهوه تیرهتر باشند، دارای تلخی بیشتر، طعم قویتر و بوی شدیدتری هستند. البته هرکدام از دستهبندیهای ذکر شده خود به دستههای دیگر نیز تقسیم میشوند. بهطور کلی دنیای این دانه جادویی بسیار گسترده است.
دستهبندی قهوه بر اساس نوع درخت و درختچه
دانههای قهوه از سه نوع درخت و درختچه برداشت میشوند که هرکدام طعم و مزه خاص خود را دارند. دانههای قهوه بر اساس نوع درخت و درختچه به دستهبندیهای زیر تقسیم میشوند:
- عربیکا
- روبوستا
- لیبریکا
دانههای قهوه عربیکا
بخش بزرگی از مصرف قهوه در سطح جهان توسط دانههای درخت عربیکا تامین میشوند. دانههای برداشت شده از درخت عربیکا جزو باکیفیتترین دانههای قهوه جهان بهشمار میروند. درخت عربیکا در آمریکای لاتین و آفریقای شرقی کاشته میشوند. این درخت در شرایط اقلیمی خاصی رشد میکند و میوه میدهد. درخت عربیکا نباید در معرض گرما و یا سرمای شدید قرار بگیرد. شما با تهیهکردن دانههای قهوه درخت عربیکا، میتوانید بهراحتی از بهترین خواص قهوه لذت ببرید.
دانههای قهوه روبوستا
درخت روبوستا دارای مقاومت بیشتری در مقابل تغییرات آب و هوایی است و آسیبپذیری کمتری نسبت به درخت عربیکا دارد. دانههای حاصل از این قهوه تلختر، قویتر و دارای میزان بیشتری کافئین هستند. معمولا از دانههای قهوه روبوستا برای تهیه اسپرسو استفاده میشود.
دانه قهوه لیبریکا
درخت لیبریکا معمولا در آفریقای غربی و جنوب غربی رشد میکند. دانههای قهوه حاصل از این درخت کمیابتر بوده و به اندازه دو دانه قبلی محبوب نیستند. دانههای این قهوه دارای اندازه بزرگتری بوده و فرآیند آسیاب آن نیز دشوارتر است. این قهوه دارای عطر و طعمی دودی است که طرفداران خاص خود را دارد.
دستهبندی قهوه براساس طرز مصرف و آمادهسازی
طرز تهیه و آمادهسازی قهوه در سراسر جهان متفاوت است و هر شخصی طبق علاقهاش قهوه خود را آماده و میل میکند. در ادامه قصد داریم به معرفی برخی از محبوبترین و رایجترین شیوههای آماده کردن نوشیدنی قهوه بپردازیم.
قهوه ترک
قهوه ترک جزو محبوبترین و قدیمیترین اتواع قهوه جهان است؛ برای تهیه و آمادهسازی این قهوه باید دانهها بهخوبی پودر شوند. طرز تهیه قهوه ترک بدین شرح است: ابتدا باید به اندازه مشخص آب درون قهوهجوش بریزید. سپس دو قاشق مرباخوری پودر قهوه را به آن اضافه کرده و آن را بهآرامی مخلوط کنید. بعد از اینکه محتویات به خوبی مخلوط شد، باید آن را روی حرارتی ملایم قرار دهید.
در ادامه مشاهده میکنید مقداری کف روی قهوه شما ایجاد میشود که میتوانید آن را با قاشق بردارید.
ممکن است چندین بار کف روی قهوه شما ایجاد شود که پیوسته باید آن را با قاشق خارج کرده و بار دیگر روی حرارت ملایم قرار دهید.
اگر مایل بودید قهوه خود را شیرین کنید، میتوانید مقداری شکر به آن اضافه کنید و از بهترین خواص قهوه خود لذت ببرید.
قهوه فرانسه
همانگونه که از نام آن مشخص است، این قهوه نخستین بار در فرانسه تهیه شده است. دانههای مورد استفاده برای این قهوه باید بزرگتر از قهوه اسپرسو و ترک باشند. برای آمادهکردن قهوه فرانسه باید از قهوهجوشهایی خاص مانند قهوهجوشهای فیلتری یا فرنچ پرس استفاده کرد.
طرز تهیه قهوه فرانسه بدین شرح است:
1. ابتدا باید آب را حرارت داده و به نقطه جوش برسانید.
2. سپس کمی از آب داغ را وارد قهوهجوش فرنچ پرس کرده و میچرخانیم تا فرنچ پرس گرم شود. برای آماده کردن هر فنجان قهوه فرانسه حدود 1 الی 2 قاشقغذاخوری دانه قهوه با آسیاب درشت میریزیم.
3. سپس کمی آب داغ اضافه میکنیم و اجازه میدهیم که قهوه حدود 30 الی 45 دقیقه خیس بخورد.
4. سپس مابقی آب داغ را به صورت چرخشی تا پر شدن قهوهجوش اضافه میکنیم.
5. در ادامه با فشردن صافی قهوهجوش فرنچ پرس به پایین، قهوه صاف شده و آماده سرو شدن میشود.
قهوه اسپرسو
این قهوه نیز یکی دیگر از محبوبترین قهوههای جهان است که طرفداران خاص خود را دارد. در ادامه قصد داریم طرز تهیه این نوشیدنی را بهشکلی شرح دهیم که بتوانید بهراحتی آن را در خانه آماده کنید و از بهترین خواص قهوه لذت ببرید.
طرز تهیه قهوه اسپرسو بدین شرح است:
برای تهیه قهوه اسپرسو باید از دانههای قهوه که به نرمی آسیاب شدهاند و زبری کمی دارند استفاده شود.دستگاه اسپرسوی خانگی دارای 3 بخش است:
1. قسمت زیری که آب در آن قرار میگیرد.
2. قسمت میانی که جایگاه فیلتر قهوه است.
3. قسمت بالایی که قهوه اسپرسو در آن جمع میشود.
در اولین مرحله باید قهوه آسیاب شده را در فیلتر قرار دهید؛ قهوه را طوری روی فیلتر بگذارید که کاملا پر شده ولی فشرده نشود. سپس بخش قوری اسپرسوساز را روی فیلتر قرار داده و پیچ دهید تا محکم در جای خود قرار بگیرد. در ادامه تنها باید صبر کنید آب جوش بیاید و در مخزن بالایی جمع شود تا قهوه خود را میل کنید.
قهوه فوری
برای مواقعی که زمان کافی برای آمادهسازی قهوه ندارید و نمیتوانید به کافه نیز بروید، استفاده از قهوه فوری روشی عالی جهت بهره بردن از بهترین خواص قهوه بهحساب میآید.
قهوه فوری درحقیقت شیره تبخیر شده قهوه و یا عصاره دانه قهوه محسوب میشود که برای تهیه آن بههیچ وجه به دستگاه قهوهساز نیاز ندارید. شما تنها با حل کردن مقداری از قهوه فوری در آب جوش میتوانید از آن لذت ببرید. اگر پیش از اضافه کردن قهوه فوری در آب جوش، کمی از آن را با آب سرد مخلوط کرده و سپس به آب جوش اضافه کنید، علاوهبر کمک بهتر به حل شدن آرام قهوه، به قدرت طعم و بوی آن نیز کمک میکنید.
کافی میکس
کافی میکس درواقع نوعی قهوه فوری بهحساب میآید که با افزودنیهای مختلف مانند شکر، شیر، شکلات و … مخلوط شده است. طرز تهیه این قهوه بسیار به قهوه فوری شباهت دارد و تنها لازم قهوه را همراه با افزودنی مورد نظر خود در آب جوش مخلوط کنید.
بهترین زمان نوشیدن قهوه
بسیاری از مردم به محض بیدار شدن یا کمی بعد از آن، حدود یک تا سه فنجان قهوه مینوشند.
اما مشخص شده نوشیدن قهوه کمی پس از بیدار شدن، از اثرات انرژیبخش آن میکاهد؛ زیرا هورمون استرس کورتیزول در این زمان در اوج خود قرار دارد. کورتیزول هورمونی است که میتواند هوشیاری و تمرکز را تقویت کند. این هورمون همچنین متابولیسم، پاسخ سیستم ایمنی و فشار خون شما را تنظیم میکند.
این هورمون از ریتم خاصی در چرخه خواب و بیداری شما پیروی میکند. میزان هورمون کورتیزول حدودا تا 30 الی 45 دقیقه بعد از بیداری در اوج بوده و سپس طی بقیه طول روز کاهش پیدا میکند.
گفته میشود اواسط تا اواخر صبح بهترین زمان میل کردن این نوشیدنی جهت بهره بردن از بهترین خواص قهوه است، که طی آن سطح کورتیزول شما پایین است.
بهطور مثال برای اکثر افرادی که ساعت 6.30 صبح بیدار میشوند، بهترین زمان نوشیدن قهوه بین ساعات 9.30 تا 11.30 صبح است. یکی دیگر از دلایلی که طبق آن به شما پیشنهاد شده که باید قهوه صبح خود را به تاخیر بیاندازید، این است که کافئین حاصل از قهوه میتواند سطح کورتیزول را افزایش دهد.
نوشیدن قهوه طی زمانی که هورمون کورتیزول در اوج خود قرار دارد، ممکن است سطح این هورمون را افزایش دهد.
افزایش سطح کورتیزول در طولانی مدت، میتواند سیستم ایمنی بدنتان را مختل کرده و باعث ایجاد مشکلات سلامتی شود.
توجه داشته باشید هنوز مطالعاتی طولانیمدت و گسترده درمورد پیامدهای سلامتی کورتیزول زیاد در بدن صورت نگرفته است؛ به همین دلیل اگر ترجیح میدهید قهوه خود را پس از بیدار شدن و بدون تاخیر بنوشید، احتمالا مشکلی سلامتی شما را تهدید نخواهد کرد؛ اما اگر میخواهید انرژی بسیار بیشتری را از نوشیدن قهوه بهدست بیاورید، سعی کنید آن را معمولا چند ساعت پس از بیدار شدن میل کنید.
مطالعات مختلفی نشان دادهاند که قهوه میتواند خستگی ورزش را به تاخیر بیاندازد و قدرت عضلات را بهبود ببخشد. فرق زیادی نمیکند که بلافاصله بعد از بیدار شدن یا چند ساعت بعد از آن قهوه خود را بنوشید؛ اما این موضوع هنگام انجام فعالیت ورزشی کاملا متفاوت است. تاثیر کافئین موجود در قهوه در عملکرد ورزشی کاملا به زمان نوشیدن آن بستگی دارد.
اگر قصد دارید از بهترین خواص قهوه در زمان ورزش بهره ببرید، باید حدود 30 الی 60 دقیقه تا آغاز فعالیت ورزشی خود از این نوشیدنی استفاده کنید؛ این مدت درواقع مقدار زمان مورد نیاز جهت رسیدن کافئین به حداکثر میزان خود در بدنتان است. دوز موثر استفاده از کافئین جهت بهبود عملکرد ورزشی، حدود 3 الی 6 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن است. بهطور مثال برای یک فرد 68 کیلوگرمی، حدود 200 تا 400 میلیگرم کافئین (2 الی 4 فنجان قهوه) کافی بهنظر میرسد.
کافئین باعث بیداری و افزایش عملکرد ورزشی میشود؛ اما این ماده در عین حال میتواند سبب بروز مشکل خواب و اضطراب در برخی از افراد شود.
اثرات هیجانی و تحریکی کافئین تا 3 الی 5 ساعت پایدار است. (بسته به هر فرد این زمان متفاوت است) تقریبا بیش از نیمی از کل کافئین مصرفی تا بعد از 5 ساعت در بدنتان باقی میماند.
مصرف قهوه نزدیک به زمان خواب یا هنگام شام، میتواند در سیستم خواب شما اختلالاتی را ایجاد کند. برای جلوگیری از اثرات مخرب کافئین هنگام خواب، توصیه میشود از مصرف کافئین به مدت حداقل 6 ساعت قبل از خواب خودداری کنید. علاوهبر مشکلات خواب، کافئین میتواند اضطراب را در برخی از افراد افزایش دهد که در بخش مضرات قهوه بهشکل مفصل راجعبه آن توضیح خواهیم داد. بنابراین هنگام اضطراب، حتما از نوشیدن قهوه جلوگیری کنید تا علائم آن تشدید نشود.
بهترین خواص قهوه
قهوه خواص و سودمندیهای زیادی دارد که باعث شده بسیاری از مردم در سراسر جهان از آن استفاده کرده و لذت ببرند.
در ادامه به برخی از بهترین خواص قهوه اشاره خواهیم کرد.
سرحالی و عاملی برای جلوگیری از کسالت
بسیاری از مصرفکنندگان قهوه، بهدلیل خاصیت سرحالکنندگی و شادابی آن از این نوشیدنی استفاده میکنند؛ دلیل اصلی ایجاد چنین حالتی در انسان مربوط به وجود ماده کافئین در قهوه میشود.
کافئین دارای آلکالوئیدی به نام متیلگزانتین است. این ماده شیمیایی گیرندههای آدنوزین یا گیرندههایی را که به ما میگویند چه زمانی به خواب برویم، مختل میکنند. درواقع این همان چیزی است که هوشیاری، تمرکز و حافظه بهتر موقتی پس از نوشیدن یک فنجان قهوه را موجب میشود. این اختلال و وقفه به دوپامین اجازه میدهد که برای مدت زمان طولانیتری در بدن باقی بماند و به حفظ احساس خوب کمک کند.
افزایش روحیه
توجه داشته باشید که قهوه و کافئین موجود در آن به خودیخود باعث افزایش روحیه و انرژی در افراد نمیشوند؛ درواقع قهوه با سرحال کردن شخص باعث افزایش انرژی و شادابی او شده و بدین طریق میتواند ضمن ایجاد حال خوب، روحیه فرد را نیز افزایش دهد. البته مصرف قهوه همیشه چنین نتیجهای را بهدنبال ندارد؛ در بخش مربوط به مضرات مصرف قهوه، بهشکل مفصل دراینباره توضیح خواهیم داد. اما درمجموع میتوان تاثیر مثبت این نوشیدنی بر روحیه انسان را جزو بهترین خواص قهوه محسوب کنیم.
قهوه بخورید، لاغر شوید
توجه داشته باشید که مصرف تمام انواع قهوه باعث لاغری در انسان نمیشوند؛ به طور مثال نوشیدن پیوسته کافی میکس اثر کاملا عکسی داشته و باعث افزایش وزن شخص میشود. بسیاری از انواع قهوه میتوانند به کاهش وزن فرد کمک کنند. کافئین موجود در قهوه دارای ترکیبات مختلفی است که باعث تجزیه سلولهای چربی شده و بدین طریق باعث کاهش وزن انسان میشود. قهوه همچنین با افزایش انرژی فرد منجر به فعالیت بیشتر او شده که این افزایش فعالیت تاثیری مستقیم در کالریسوزی دارد.
به تقویت حافظه خود کمک کنید
نوشیدن قهوه با افزایش انرژی و راندمان مغز میتواند در افزایش یادگیری و تقویت حافظه موثر باشد. طبق تحقیقات کارشناسان، قهوه دارای ترکیباتی است که از ابتلای فرد به بیماری آلزایمر یا فراموشی جلوگیری میکند؛ البته این بدان معنی نیست که فرد با مصرف پیوسته قهوه بهطور قطعی از ابتلا به بیماری آلزایمر مصون میشود. اما طبق تحقیقاتی نشان داده شده که احتمال ابتلای افرادی که از قهوه استفاده میکنند به بیماری آلزایمر بسیار کمتر از افرادی است که از قهوه استفاده نمیکنند.
سلاح خاموش قهوه برای مبارزه با دیابت
طبق اعلام کارشناسان و محققان، نوشیدن قهوه خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع دوم را کاهش میدهد؛ کارشناسان هنوز نمیدانند کدام ترکیب موجود در دانههای قهوه باعث جلوگیری از بروز بیماری دیابت میشود. اما آنطور که مشخص است، این سلاح خاموش موجود در قهوه میتواند با بیماری دیابت جنگیده و خطر ابتلای افراد به آن را کاهش دهد. طبق مطالعات مصرف روزانه حدود 7 فنجان قهوه، میتواند تا 50 درصد خطر ابتلا به بیماری دیابت را کاهش دهد.
جلوگیری از افسردگی
طبق تحقیقاتی که طی سالیان اخیر انجام شده است، مصرف قهوه علاوهبر افزایش روحیه، منجر به کاهش افسردگی نیز میشود. هنوز بهطور دقیق مشخص نشده که کدام ترکیبات موجود در قهوه عامل بازدارنده برای افسردگی بهحساب میآیند. برخی از دانشمندان وجود آنتیاکسیدانهایی همچون اسیدکلروژنیک، اسیدنیکوتین، تیریگونلین و اسیدکینولینیک را عواملی موثر در مبارزه با افسردگی میدانند؛ برخی دیگر از دانشمندان نیز اثرات ضدافسردگی قهوه را به کافئین موجود در آن نسبت دادهاند.
برخی از محققان چینی، تاثیر قهوه بر ساختن ماده شیمیایی دوپامین را عامل اصلی بازدارنده افسردگی در افرادی میدانند که قهوه مینوشند. کافئین با چسبیدن به گیرندههای ادنوسین باعث افزایش مقدار دوپامین میشود. افزایش میزان دوپامین باعث عملکرد بهتر و هماهنگتر قشر پیشپیشانی (که اعمالی مانند تصمیم گرفتن، انگیزه و درک پاداش را مدیریت میکند) میشود.
توجه داشته باشید که مصرف قهوه همیشه بهعنوان یک بازدارنده عامل افسردگی عمل نمیکند. در بخش مضرات مصرف قهوه، بهشکل مفصل در اینباره توضیح خواهیم داد.
قهوه سدی برای سرطان
تحقیقات علمی مختلف هنوز بهشکل دقیق مشخص نکرده که آیا قهوه واقعا یک عامل بازدارنده برای بیماری سرطان محسوب میشود یا خیر؟ طبق برخی از تحقیقات معتبر، نوشیدنی قهوه میتواند در کاهش بعضی از انواع سرطان (مانند سرطان کبد و پستان) تاثیری مستقیم داشته باشد و تا حد زیادی احتمالا ابتلای فرد به این بیماری را کاهش دهد. درواقع محققان عامل اصلی بازدارندگی قهوه را به آنتیاکسیدان و کافئین موجود در آن نسبت دادهاند.
تاثیر قهوه بر بهبود عملکرد دستگاه گوارش
قهوه میتواند به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، بهخصوص پاکسازی روده کمک زیادی کند. درواقع ترکیبات موجود در قهوه به افزایش و بهبود روند هضم کمک کرده و بدین طریق میتوانند به افزایش راندمان دستگاه گوارش کمک کنند. توجه داشته باشید که مصرف قهوه در برخی افراد تاثیری عکس بر عملکرد دستگاه گوارش دارد که در بخش مضرات مصرف قهوه به آن اشاره خواهیم کرد. اما درمجموع بهبود عملکرد دستگاه گوارش، یکی از بهترین خواص قهوه بهحساب میآید.
با نوشیدن قهوه سلامت کبد خود را تضمین کنید
نوشیدن قهوه میتواند تا حد زیادی به سلامت کبدتان کمک کند و از ابتلا به بیماریهایی همچون سرطان کبد، فیبروزیس، سیروزیس و کبد چرب جلوگیری کنید؛ اما سوال اصلی اینجاست که قهوه با چه مکانیسمی مانع از بروز چنین بیماریهایی میشود؟ هضم کافئین باعث کاهش مادهای شیمیایی به نام پاراکسانتین میشود. پاراکسانتین درواقع باعث بروز بیماری فیبروزیس میشود.
کاهوئول و کافستول دو ماده شیمیایی موجود در قهوه هستند که با بیماری سرطان مبارزه میکنند. اسیدهایی که در قهوه وجود دارند میتوانند با ویروسی که باعث بروز بیماری هپاتیت B میشوند مبارزه کنند. بدون شک شما با نوشیدن قهوه به اندازه مناسب، میتوانید تا حد زیادی سلامت کبد خود را تضمین کنید.
کاهش عارضههای قلبی
باور غلطی وجود دارد مبنی براینکه مصرف قهوه به دلیل کافئین موجود در آن باعث بروز بیماریهای قلبی شده و خطر سکته را افزایش میدهد؛ طبق تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است که این باور بههیچ وجه درست نیست. مصرف قهوه نهتنها خطر سکته و بیماریهای قبلی را افزایش نمیدهد، بلکه باعث کاهش آنها نیز میشود. درواقع کاهش عارضههای قلبی یکی از بهترین خواص قهوه بهحساب میآید. طبق نظر متخصصان، تنها افرادی که از بیماری فیبریلاسیون دهلیزی آریتمی رنج میبرند، باید از مصرف قهوه بهدلیل کافئین موجود در آن جلوگیری کنند.
افزایش طول عمر با مصرف قهوه
طبق تحقیقاتی که اخیرا صورت گرفته قهوه خطر مرگ را با جلوگیری از بیماریهای مختلف کاهش داده و بدین طریق میتواند باعث افزایش طول عمر انسان شود. توجه داشته باشید که افزایش طول عمر به کافئین موجود در قهوه بستگی ندارد. این خود قهوه است که با ترکیبات شیمیایی و آنتیاکسیدانهای خود باعث افزایش طول عمر انسان میشود. توجه داشته باشید که محققان موفق نشدهاند بهطور پی ببرند دقیقا کدام ترکیبات و آنتیاکسیدانهای موجود در قهوه هستند که بر افزایش طول عمر انسان اثر میگذارند.
قهوه راهی برای افزایش سلامت پوست
افزایش سلامت پوست یکی دیگر از بهترین خواص قهوه بهشمار میرود. آنتیاکسیدانها و ترکیبات موجود در قهوه باعث جلوگیری از پیری پوست، کاهش تیرگی پوست دو چشمها و روشن شدن پوست میشود. استفاده از ماسکهای مختلف که دارای قهوه و یا عصاره آن هستند، میتوانند تا حد زیادی سلامت پوست شما را تضمین کنند. کرمها و ماسکهای حاوی عصاره قهوه با تسهیل جریان خون زیرپوست و همچین از بین بردن لایههای مرده پوستی، باعث افزایش میزان روشنایی و همچنین سفیدی پوست میشوند. درنتیجه قهوه هم بهصورت نوشیدنی و هم بهشکل ماسک یا کرمهای مختلف میتواند تا حد زیادی به سلامت پوستتان کمک کند.
محافظت از موها
آنتیاکسیدانهای موجود درقهوه به تقویت ریشههای موها کمک کرده و باعث افزایش درخشندگی موهایتان میشوند. ماسکها و سرمهایی که حاوی عصاره قهوه هستند نیز استحکام ساقه موهای شما را افزایش میدهند و بدین طریق از شکستن موها جلوگیری میکنند. درواقع محافظت از موها جزو بهترین خواص قهوه بهشمار میآید.
محافظت در مقابل بیماری پارکینسون
بیماری پارکینسون همان لرزش در وضعیت استراحت است که همهگیری آن بیشتر در سنین پیری است اما در جوانان هم دیده میشود. همهگیری آن در همه مناطق جهان یکسان است. اگرچه علت بروز این بیماری کاملا مشخص نیست، اما مشخص شده که، هردو فاکتورهای ژنتیکی و محیطی در بروز آن نقش دارند. از این میان میتوان به فاکتورهایی مانند افزایش سن، پیشینه خانوادگی ابتلا به بیماری پارکینسون،جهشهای ژنتیکی، جنسیت، قرار گرفتن در معرض سموم دفع آفات، برخی داروها و پیشینه آسیب و جراحت مغز به عنوان عوامل بروز این بیماری اشاره کرد.
طی مطالعات مختلف مشخص شده که نوشیدن قهوه خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش میدهد. درواقع طبق این تحقیقات آشکار شد که نوشیدن قهوه حتی میتواند احتمال ابتلا به این بیماری با زمینه ژنتیکی را کاهش دهد. طی مطالعه دیگری نشان داده شد که کافئین همراه با EHT (ترکیبی که در دانههای قهوه موجود است) در موشهایی که بهطور ژنتیکی مبتلا به بیماری پارکینسون بودند مفید عمل کرده و بهعنوان یک مانع جهت ابتلا به این بیماری ظاهر شدند.
مصرفکنندگان قهوه DNA قدرتمندتری دارند
طی یک مطالعه انجام شده در اروپا، مشخص شده افرادی که بیشتر قهوه مینوشند دارای DNA یکپارچهتری هستند؛ زیرا گلبولهای سفید این افراد کمتر با خوددرگیری و شکستن رشته DNA مواجه میشوند. این مزیت را میتوان یکی از بهترین خواص قهوه محسوب کرد.
کاهش خطر ابتلا به بیماری اماس
اماس یک بیماری التهابی است که در آن غلافهای میلین سلولهای عصبی در مغز و نخاع آسیب میبینند. این آسیبدیدگی میتواند در توانایی بخشهایی از سیستم عصبی که مسئول ارتباط هستند اختلال ایجاد کند و باعث به وجود آمدن علائم و نشانههای زیاد جسمی شود.
تحقیقات اخیر نشان داده که روزانه نوشیدن 4 فنجان قهوه میتواند از گسترش و عود مجدد بیماری اماس جلوگیری کند. اعتقاد بر این است که قهوه از التهاب عصبی که باعث بروز این بیماری میشود جلوگیری میکند.
کاهش خطر ابتلا به بیماری نقرس
نقرس نوعی بیماری است که در اثر افزایش مداوم میزان اسید اوریک بدن بهوجود میآید و سبب علائمی از جمله تورم، حملات التهاب، آتروز حاد، داغ شدن و قرمزی مفاصل بدن و یا توفوس و سنگ کلیه میشود. براساس مطالعهای که روی 50000 مرد انجام شد، مشخص گردید که مصرف قهوه میتواند تا حد زیادی خطر ابتلا به بیماری نقرس را کاهش دهد.
قهوه و مبارزه با کرمخوردگی دندان
محققانی از برزیل اعلام کردند قهوه سیاه قوی میتواند باکتریهایی که باعث پوسیدگی دندان میشوند را نابود کند و بهاصطلاح مانع از کرمخوردگی آنها شود. البته توجه داشته باشید که افزودن شیر و شکر به قهوه، این اثر مثبت را که یکی از بهترین خواص قهوه محسوب میشود، ازبین میبرد.
قهوه همچنین میتواند از بیماری آبسه پریودنتال نیز جلوگیری کند. یک آبسه پریودنتال (که به نام آبسه جانبی یا آبسه پاریتال نیز شناخته میشود) یک مجموعه موضعی از چرک (یعنی آبسه) در بافت پریودنتیم است که نوعی آبسه دندانی محسوب میشود. آبسه پریودنتال در کنار دندان رخ میدهد. طبق تحقیقاتی که روی 1152 فرد طی سی سال انجام گرفت، مشخص گردید قهوه نهتنها باعث ایجاد بیماریهای لثه و دهان نمیشود، بلکه از آنها محافظت کرده و بهعنوان یک سد دفاعی عمل میکند.
استخوانهایی قوی با قهوه
طبق مطالعات قدیمی اعلام شده بود که قهوه باعث تخریب کلسیم و ضعف استخوانها میشود؛ با پیشرفت دنیای پزشکی، مشخص شد قهوه نهتنها تاثیری مخرب بر استخوانها ندارد، بلکه در استحکام بیشتر آنها نیز موثر است.
کاربردهای تفاله قهوه و روشهای خلاقانه برای استفاده از آن
کاربردها و خواص قهوه تنها در نوشیدن آن خلاصه نمیشود؛ شما پس از نوشیدن قهوه میتوانید حتی از تفاله آن نیز استفاده کرده و از مزایای آن بهره ببرید. در ادامه قصد داریم به برخی از مهمترین مزایا و کاربرد تفاله قهوه اشاره کنیم.
ازبینبردن بوها
به روشهای مختلفی میتوان از تفاله قهوه استفاده کرد و بوهای نامطبوع را از بین برد. برای این کار ابتدا تفاله را روی یک کاغذ قرار دهید تا خشک شود؛ سپس تفاله را درون یک کاسه در یخچال یا فریزر قرار دهید تا بوهای نامطبوع خنثی شوند. (با این کار همچنین میتوانید از شر بوی نفتالین کمد لباس خود خلاص شوید)
شما همچنین میتوانید جهت ازبینبردن بوی نامطبوع زباله در خانه، تفاله قهوه را در سطل قرار دهید و بدین طریق از یکی از بهترین خواص قهوه بهره ببرید. مقداری از تفاله قهوه را در یک قوطی زیر سینک نگهدارید و بعد از خرد کردن سیر یا پیاز کمی از آن را روی دستتان قرار دهید و دستان خود را بشویید؛ با این روش میتوانید بهراحتی از بوی دستان خود پس از استفاده از پیاز و سیر راحت شوید.
تفاله قهوه؛ کمکی برای باغبانها
تفالههای قهوه بسیار اسیدی هستند؛ بنابراین شما میتوانید آن را بدون هیچ نگرانی در گلدان گیاهان اسیددوست مانند آزالیا، خرزه هندی و ادریسی پخش کنید و از شکوفایی شگفتانگیز این گیاهان لذت ببرید. تفالههای قهوه سرشار از عناصری مانند فسفر، پتاسیم، منیزیم و مس هستند؛ تفالههای اسیدی پس از تخریب، نیتروژن آزاد میکنند و به همین دلیل نیز میتوانند بهعنوان یک کمپوست غنی لقب بگیرند.
قبل از کاشت بذرهای هویج و تربچه، آنها را آزادانه در تفاله قهوه مخلوط کنید و شاهد برداشت دوبرابر از محصولتان باشید. با آب کردن یک قالب صابون گلیسرین، اضافه کردن 1/3 فنجان تفاله قهوه و سپس شکل دادن آن به یک قالب صابون، میتوانید تمیزکننده اختصاصی خود را برای شستسوی دستانتان پس از کارهای باغبانی داشته باشید.
تعمیر مبلمان خراشیده
یک قاشق غذاخوری تفاله قهوه را با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و سپس با یک گوش پاککن این ترکیب را روی سطح آسیبدیده مبلمان خود قرار دهید.
تفاله قهوه؛ دوست ماهیگیر
اگر به ماهیگیری علاقهمند هستید و از کرم بهعنوان طعمه خود استفاده میکنید، بهتر است که ابتدا آن را کمی در مخلوط کود کشاورزی و تفاله قهوه بخوابانید. با این روش میتوانید ماهیهای بیشتری را به سمت طعمه خود جذب کنید.
بازدارنده حشرات
خاصیت بازدارندگی حشرات توسط تفاله را میتوان یکی از بهترین خواص قهوه محسوب کرد. یک قوطی یا گلدان را با کمی تفاله مرطوب قهوه پر کنید؛ سپس گردنه ظرف را با نوعی چسب دو طرفه بپوشانید. رایحه قهوه باعث جذب سوسکها شده و این موجودات پس نزدیک شدن جذب تله میشوند و در آن به دام میافتند.
جهت خلاص شدن از شر مورچهها، میتوانید تفاله را در مکانهایی که مایل هستید پخش کرده و این موجودات را دور کنید. استفاده از تفاله قهوه باعث عقب راندن حلزونها نیز میشود.
سگها و گربهها
بعد از حمام سگتان، یک یا دو فنجان تفاله قهوه را روی خز این موجود قرار داده و بهخوبی آن را بشویید؛ این کار نهتنها باعث ازبینرفتن ککها میشود، بلکه خز سگ را ابریشمی میکند. تفاله قهوه را با پوست خرد شده پرتغال مخلوط و آن را در باغچه و گلدانهای خود پخش کنید؛ با این کار گربه شما از این مکانها بهعنوان مکانی برای دفع ادرار یا مدفوع استفاده نمیکند.
تقویتکننده طعم
اضافه کردن تفاله قهوه یا قهوه دم کرده به مایع کیک شکلاتی، باعث افزایش طعم آن میشود. اضافه کردن مقداری از تفاله قهوه تازه به سس گوشت، باعث لطافت گوشت شده و طعم آن را نیز قویتر میکند.
ازبینبردن آکنه
قهوه دارای آنتیاکسیدانهای طبیعی است و بدین طریق میتواند نقش یک تمیزکننده و تونر عالی را برای پوست صورتتان ایفا کند؛ این مزیت یکی از بهترین خواص قهوه بهشمار میآید. برای بهره بردن از خواص عالی قهوه روی پوستتان، میتوانید مقداری از تفاله قهوه را با شیر مخلوط کنید تا یک مایع خمیرمانند تشکیل شود. این مایع را حدود 20 دقیقه روی صورتتان قرار دهید و سپس آن را بشویید.
توجه داشته باشید این خمیر ممکن است برای پوست تمام افراد سازگار نباشد؛ احتمال دارد پوست برخی از افراد نسبت به قهوه و ترکیبات آن حساس بوده و این خمیر تاثیری بد بر سلامت پوست داشته باشد. (البته بعد از استفاده از این خمیر، بهندرت مشکل پوستی در افراد ایجاد شده است و این خمیر بیشتر تاثیر مثبت روی پوست میگذارد)
مبارزه با سلولیت (تجمع بافت چربی)
تجمع بافت چربی در ناحیهای از بدن را چاقی موضعی یا به عبارت دیگر سلولیت مینامند. چربی سلولیت از نظر فیزیولوژیک مشابه چربی طبیعی بدن است. این تجمع چربی معمولا به صورت فرورفتگیهایی روی پوست نواحی خاصی از بدن مانند بین زانو و استخوان مفصل ران و بین ران و کفل ظاهر میشود.
قهوه ماده اصلی بسیاری از کرمهای سلولیت پرمصرف است؛ شما میتوانید در خانه خمیری تهیه کنید که بهاندازه کرمها برای حل مشکل سلولیت مفید واقع شود. ¼ فنجان تفاله گرم قهوه را با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و آن را روی مناظق موردنظر قرار دهید و روی آن را به پلاستیک بپوشانید. بعد از ده دقیقه پلاستیک را برداشته و خمیر را به خوبی بشویید.
بهطور طبیعی موهای خود را درخشان کنید
استفاده از تفاله قهوه بهعنوان یک براقکننده طبیعی مو، یکی دیگر از بهترین خواص قهوه بهشمار میآید. تفاله قهوه تیره و قوی را بهمدت 15 دقیقه در دو فنجان آب داغ قرار دهید و سپس موهایتان را با این مخلوط بشویید تا شاهد درخشندگی آن باشید.
توجه داشته باشید که این روش برای استفاده در تمامی انواع موها مناسب نیست و ممکن است تاثیری منفی روی موها ایجاد کند؛ همچنین بهیاد داشته باشید برای موهایی با رنگ بلوند و نقرهای نباید از این مخلوط استفاده کنید.
اسکراب لایهبردار
کافئین موجود در قهوه به تحریک سلولهای پوستی شما کمک کرده و پوستی سالمتر و شادابتر را برایتان بهارمغان میآورد. کمی از تفاله قهوه را با روغن نارگیل یا روغن ویتامین E مخلوط کرده و زیر دوش پوست خود را با آن ماساژ دهید.
توجه داشته باشید استفاده از این اسکراب لایهبرداری ممکن است برای تمامی انواع پوستها مناسب نباشد و در موارد بسیار کمی باعث ایجاد ناراحتیهای پوستی شود؛ البته بروز چنین اتفاقی کمی بعید است و بسیاری از افراد میتوانند با تهیه این اسکراب از آن لذت ببرند. درنتیجه خاصیت لایهبرداری پوست را میتوان یکی دیگر از بهترین خواص قهوه بهشمار آورد.
لباسهای خود را تازه کنید
یک کتری قهوه دمکرده یا تفاله را هنگام شتشوی لباسهای رنگ قهوهای خود، به آب اضافه کنید. قهوه میتواند رنگ تیره لباسهایتان را تجدید کرده و ظاهر زیباتری به آنها ببخشد.
مضرات مصرف قهوه
درکنار برخی از بهترین خواص قهوه که به آنها اشاره کردیم، این نوشیدنی دارای مضراتی نیز است که اگر به آنها توجه نشود، میتواند تاثیرات بسیار خطرناکی بر سلامت انسان داشته باشد. در ادامه به برخی از مهمترین مضرات مصرف قهوه اشاره خواهیم کرد.
اظطراب
همانطور که میدانید کافئین بیشتر بهدلیل افزایش سطح هوشیاری در انسان شناخته میشود. کافئین حس انرژی و هوشیاری را با از بین بردن آدنوزین (یک ماده شیمیایی در مغز که باعث ایجاد حس خستگی میشود) برای فرد بهارمغان میآورد. کافئین در عین حال باعث ترشح بیشتر هورمون آدرنالین شده و بدین طریق انرژی فرد را افزایش میدهد.
میزان زیاد کافئین در بدن تاثیری منفی داشته و منجر به اضطراب و برافروختگی میشود. ایجاد اختلالات عصبی و اظطراب ناشی از کافئین، یکی از رایجترین عارضههای مصرف بیش از حد قهوه در سراسر جهان است. دریافت 1000 میلیگرم یا بیشتر کافئین در هر روز، میتواند باعث ایجاد حس اضطراب، لرزش، اختلال عصبی و مواردی مشابه در فرد شود؛ حتی میزان متوسط این ترکیب در افرادی که به آن حساس هستند، میتواند تاثیراتی خطرناک را بههمراه داشته باشد.
طی گزارشهایی اعلام شده که میزان متوسط کافئین میتواند باعث ایجاد تفس سریع و افزایش سطح استرس در یک جلسه یا نشست مهم شود. توجه داشته باشید مصرف قهوه برای افرادی که حتی به میزان کمی از آن در طول روز مینوشند نیز ممکن است باعث ایجاد استرس و اضطراب شود؛ زیرا بدن برخی از افراد نسبت به کافئین حساس بوده و حتی میزان کم آن نیز میتواند تاثیری بد بر سلامت ذهنی آنها داشته باشد.
بیخوابی
بسیاری از افراد از نوشیدنی قهوه برای ایجاد انرژی و جلوگیری از خستگی استفاده میکنند؛ درواقع توانایی کافئین موجود در قهوه در بیدار نگهداشتن فرد، یکی از بهترین خواص قهوه بهشمار میآید؛ اما توجه داشته باشید که مصرف کافئین به میزان زیاد، میتواند سبب اختلالات خواب در انسان شود.
مطالعات مختلف ثابت کرده که مصرف بیشازحد کافئین، میزان زمان لازم برای خوابیدن را افزایش میدهد و همچنین میتواند زمان کل خواب باکیفیت را کاهش دهد. (بهخصوص در افراد مسن) بهنظر نمیرسد مقدار کم یا متوسط کافئین سبب ایجاد اختلال در روند خواب انسان شود.
اگر به میزان کافئینی که در طول روز وارد بدن خود میکنید، توجه نکنید و آن را دست کم بگیرید، سیستم خوابتان با مشکلی جدی مواجه میشود. البته احتمال دارد بسیاری از افراد به مشکل اختلال خوابشان پی نبرند و گمان کنند خواب آنها هیچ مشکلی ندارد؛ این افراد باید بدانند گرچه ممکن است خودشان آگاه نباشند، اما بدن آنها از این مشکل رنج میبرد.
هیچگاه نمیتوان مشخص کرد که بهطور دقیق چه میزان از کافئین میتواند سبب ایجاد اختلال در روند خواب فرد شود؛ درواقع این مقدار در افراد متفاوت است و به ژنتیک و عوامل مختلف بستگی دارد. کافئینی که اواخر روز وارد بدن خود میکنید تا چندین ساعت اثر خود را نشان داده و بدین طریق میتواند مانع از خواب شبانه شما شود.
تحقیقات نشان داده که کافئین بهطور متوسط حدود 5 ساعت در سیستم بدنتان باقی میماند؛ این زمان در هر فرد متفاوت بوده و بین یک ساعتونیم تا نه ساعت متغیر است.
مشکلات هضم
همانطور که در بخش بهترین خواص قهوه ذکر کردیم، مصرف این نوشیدنی میتواند تا حد زیادی به عملکرد بهتر دستگاه گوارش و تحرک روده کمک کند؛ درواقع قهوه باعث ترشح هورمون گاسترین میشود؛ گاسترین هورمونی است که توسط معده تولید شده و سبب افزایش فعالیت روده بزرگ میشود. قهوه بدون کافئین نیز میتواند چنین تاثیری بر روده داشته باشد.
بهنظر میرسد خود کافئین (بهصورت مجزا از قهوه) با افزایش حرکات حلقوی سبب افزایش حرکات روده کوچک میشود. (این حرکات در روده کوچک برای انتقال غذا در طول دستگاه گوارش صورت میگیرد) به همین دلیل نیز مصرف بیش از حد کافئین با افزایش میزان انقباضات روده، میتواند باعث بروز بیماری اسهال در فرد میشود.
برخی از مطالعات دیگر نیز نشان داده مصرف کافئین میتواند باعث تشدید بیماری ریفلاکس گاستروازوفاژیال (یا همان ترش کردن) در افراد شود.
ضعف عضلانی
رابدومیولیز یا واپاشی ماهیچه مخطط، آسیب و تخریب عضلات اسکلتی است. سلولهای عضلانی اسکلتی تخریب و محتویات آنها به خون وارد میشود. در صورت تخریب سریع این سلولها، میوگلوبین آزاد شده در خون اثرات سمی بر کلیه دارد و حتی میتواند موجب نارسایی کلیوی شود. از دلایل اصلی بیماری رابدومیولیز میتوان به عوارض دارویی، اختلالات متابولیک، فعالیت ورزشی شدید، کزاز، تشنج، عفونت مانند ویروس آنفلوآنزا و مواد مخدر اشاره کرد.
علاوهبر دلایل ذکر شده، طی گزارشاتی نیز اعلام شده که مصرف بیشازحد کافئین میتواند منجر به بروز بیماری رابدومیولیز شود. (البته این اتفاق بسیار نادر است) درواقع مصرف بسیار زیاد کافئین میتواند زمینهساز بروز این بیماری در افراد باشد.
اعتیاد
در کنار برخی از بهترین خواص قهوه که به آنها اشاره داشتیم، این نوشیدنی میتواند باعث ایجاد یک مشکل بسیار اساسی در انسان شود و آن اعتیاد است؛ درواقع کافئین موجود در قهوه دلیل اصلی اعتیاد افراد به این نوشیدنی محسوب میشود.
طی بررسیهای دقیق صورت گرفته اگرچه کافئین بهاندازه موادمخدری مانند کوکائین یا دیگر مواد اعتیادآور اثراتی سهمگین بر زندگی افراد ندارد؛ اما درهرصورت اعتیاد به آن میتواند عوارضی خطرناک برای ذهن و جسم فرد بهدنبال داشته باشد.
یک آزمایش روی 16 فرد با مصرف بالا و متوسط کافئین صورت گرفت، که براساس آن این افراد تا یک شبانهروز اجازه مصرف کافئین را نداشتند؛ طی این یک شبانهروز تنها افرادی درمورد کافئین صحبت کرده و آن را تقاضا کردند که همیشه میزان زیادی از آن را مصرف میکردند. این نشان میدهد مصرف زیاد کافئین بهطور مسقیم در میزان وابستگی به آن نقش دارد.
طی یک مطالعه دیگر روی 213 فرد مصرفکننده کافئین آزمایش صورت گرفت؛ در این آزمایش افراد تا 16 ساعت اجازه مصرف کافئین را نداشتند. این افراد بعد از 16 ساعت باید به یک پرسشنامه سلامت پاسخ میدادند. طبق نتایج این پرسشنامه، افرادی که بهشکل روزانه کافئین مصرف میکردند بسیار بیشتر از افرادی که روزانه از این ماده استفاده نمیکردند، دارای علائمی مانند سردرد، خستگی و سرگیجه بودند.
درست است که اعتیاد به کافئین یک اعتیاد واقعی و اساسی بهحساب نمیآید؛ اما در هرصورت نوعی حس وابستگی در فرد ایجاد میکند که ممکن است اثرات مخرب ذهنی و جسمی داشته باشد.
فشار خون بالا
در بخش بهترین خواص قهوه اشاره کردیم که قهوه و کافئین نمیتوانند باعث بروز بیماریهای قبلی یا حمله قبلی در فرد شوند و حتی تاثیر مثبت در روند کارکرد قلب دارند. بااینحال طی مطالعات مختلف مشخص گردیده که کافئین با تاثیر بر سیستم عصبی، میتواند سبب افزایش فشار خود در انسان شود.
فشار خون بالا یک عامل خطرناک برای حمله قلبی و سکته بهشمار میآید؛ زیرا با گذشت زمان فشار خون بالا باعث آسیب به شریانها شده و بدین طریق جریان خون به قلب و مغز فرد محدود میشود. خوشبختانه بهنظر میرسد تاثیر کافئین بر فشار خون موقتی بوده و بیشتر روی افرادی اثر میگذارد که به مصرف آن عادت ندارند.
کافئین باعث افزایش فشار خون در افراد سالمی که ورزش (منظور حین ورزش کردن است) میکنند و همچنین دارای بیماری فشار خون خفیف هستند، میشود.
ضربان قلب سریع
یکی دیگر از اثرات مصرف زیاد کافئین، مربوط به بالا رفتن سرعت ضربان قلب میشود. مصرف بیشازحد کافئین همچنین منجر به تغییر ریتم ضربان قلب شده و سبب بروز بیماری فیبریلاسیون دهلیزی میشود. فیبریلاسیون دهلیزی هنگامی رخ میدهدکه در دهلیزها موج الکتریکی جهت مشخصی نداشته باشد؛ یعنی سلولهای عضلانی دهلیز به صورت نامنظم تحریک و در نتیجه منقبض میشوند. بنابراین انقباض منظم دهلیز وجود ندارد پس دهلیزها نمیتوانند خون را به صورت کامل به بطنها پمپ کنند و نیز ضربانهای بطن از دهلیز پیروی نکرده و بطن بدون نظم طبیعی و بدون پیروی و انتظار دهلیز، منقبض میشود.
البته بهنظر نمیرسد عارضه ضربان قلب سریع برای تمام افراد با مصرف بیشاز اندازه کافئین رخ بدهد؛ افراد زیادی وجود دارند که دارای مشکلات قلبی هستند و مصرف زیاد کافئین نیز تاثیر خطرناکی بر قلب آنها ندارد. همانطور که در بخش بهترین خواص قهوه اشاره کردیم، مصرف این نوشیدنی حتی میتواند سبب عارضههای قلبی نیز شود.
طی یک مطالعه به افرادی با مشکل نارسایی قلبی به مدت 5 ساعت 100 میلیگرم کافئین داده شد؛ در پایان مشاهده شد ریتم ضربان قلب آنها با مشکلی مواجه نشده و کاملا طبیعی است. بنابراین کافئین در موارد خاص و نادر میتواند سبب بروز عارضههای قلبی شود.
برای اطمینان هرچه بیشتر اگر با نوشیدن قهوه تغییری در ریتم ضربان قلب خود حس کردید، حتما از نوشیدن آن صرفنظر کرده و نوشیدنیهای دیگری را در سبد غذایی خود قرار دهید. از آنجایی که دلیل اصلی ایجاد عارضه قلبی به کافئین موجود در قهوه ارتباط دارد، میتوانید از قهوه بدون کافئین نیز استفاده کنید.
خستگی
نوشیدنیهای کافئیندار مثل قهوه، معمولا برای اثر انرژیبخش خود شناخته میشوند؛ بااینحال این نوشیدنیها با خروج کافئین از سیستم بدن میتوانند تاثیری عکس داشته باشند و خستگی را بار دیگر وارد وجودتان کنند. یک مطالعه نشان داد اگرچه نوشیدنیهای انرژیزا مانند قهوه که دارای کافئین هستند باعث افزایش هوشیاری و بهبود روحیه برای چند ساعت میشوند، اما مصرفکنندگان در روز بعد معمولا خستهتر از قبل هستند.
البته شما میتوانید با مصرف بیشتر کافئین در طول روز، بار دیگر مانع از ایجاد خستگی در خود شوید؛ اما با این کار سیستم خوابتان دچار مشکل شده و با کمبود خواب مواجه میشوید. برای استفاده از بهترین خواص قهوه، افزایش انرژی و جلوگیری از خستگی، میتوانید از دوز متوسط (نه زیاد) آن استفاده کنید.
بهترین قهوههای موجود در بازار بر اساس برند
شرکتهای زیادی وجود دارند که به عرضه انواع مدل قهوه در بازار مشغول هستند؛ در ادامه قصد داریم برخی از محبوبترین قهوههای موجود در بازار را بر اساس برند به شما معرفی کنیم.
قهوه اسپرسو بن مانو مدل آرتیمان
- وزن: 250 گرم
قهوه اسپرسو بن مانو مدل آرتیمان یکی از بهترین مدلهای قهوه در بازار است که لذت بهترین خواص قهوه را برای شما بهارمغان میآورد. 70% دانههای قهوه اسپرسوی آرتیمان عربیکا با خاستگاه آمریکای لاتین و آفریقا بوده و 30% دیگر روبوستا با خاستگاه هند است. این محصول دارای طعم و بوی پیچیده مرکباتی و کاکائویی است که حس فوقالعادهای را در مصرفکننده ایجاد میکند.
تمام دانههای قهوه تازهبرشت هستند. این محصول با بهرهبردن از بستهبندی در اتمسفر اصلاحشده، از اکسیدشدن قهوه جلوگیری کرده و زمان ماندگاری آن را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهد؛ لذا محصول تازه و معطر باقی میماند.
قهوه نورسکا بن مانو مدل 09AM
- وزن: 70 گرم
قهوه نورسکا بن مانو مدل 09AM، یک قهوه دمی در کیسهای است که آب از آن عبور میکند و بدین طریق آماده نوشیدن میشود. طرز استفاده از قهوه دمی نورسکا بنمانو بسیار آسان است. کافی است آن را از بستهبندی خارج کرده و نگهدارنده کاغذی آن را در لبه فنجان یا ماگ قرار دهید، سپس آب داغ را به آرامی روی قهوه بریزید.
همانطور که مشخص است این محصول یک قهوه فوری محسوب میشود. (البته مصرفکنندگان آن را کمی متفاوتتر از یک قهوه فوری میدانند) این محصول ترکیبی از قهوه عربیکا و روبوستا است که دارای میزان برشتگی متوسط است. این محصول دارای میزان کافئین زیادی است و بهواسطه آن میتوانید از بهترین خواص قهوه لذت ببرید.
پودر قهوه ترک قهوه ست
- وزن: 250 گرم
در تهیه قهوه ترک قهوه ست از دانههای مرغوب قهوه از مزارع جاوه اندونزی استفاده شده که دارای برشتهکاری متوسط است. برای ایجاد عطر مناسب از دانههای عربیکای آمریکای جنوبی نیز به عنوان چاشنی استفاده شده است.
بسته بندی مناسب در ماندگاری عطر و طعم تاثیر به سزایی دارد . این محصول بلافاصله پس از آسیاب شدن در پاکتهای مخصوص 3 لایه بسته بندی میگردد و این امر باعث حفظ عطر و تازگی قهوه ترک تولید شده در کارخانه قهوه ست میشود. ترکیب دانههای استفاده شده به گونهای است که نوشیدن قهوه ترک بهصورت بدون مواد افزودنی و با افزودنی به خصوص با شیر بسیار لذتبخش است.
پودر قهوه اسپرسو سورن مدل میلانو
- وزن: 250 گرم
پودر قهوه اسپرسو سورن مدل میلانو یکی از بهترین محصولات موجود در بازار است که با آن میتوانید از بهترین خواص قهوه بهره ببرید. پودر قهوه اسپرسو مدل میلانو ترکیب تخصصی قهوه سورن از دانههای عربیکا و روبوستا با درجه برشت متوسط است. این محصول دارای طعم عالی، تلخی متوسط، اسیدیته کم و کف خوبی است.
پودر قهوه لاواتزا مدل Qualita Rossa
- وزن: 250 گرم
قهوه کوالیتا روسا محصولی از کشور ایتالیا است. دانههای قهوه این محصول مخلوطی از 40 درصد نژاد آرابیکا و 60 درصد نژاد روبوستاست که تا درجه متوسط برشت شده است. ترکیب باکیفیت دانههای این قهوه باعث بهوجود آمدن احساس شادابی در مصرفکننده میشود. قهوه روسا در دهان شما طعمی عالی و ماندگار ایجاد میکند؛ این قهوه دارای تلخی متوسط است.
منابع