علمیپزشکی و سلامت

بهترین روش برای ترک سیگار [ از شر سیگار خلاص شوید ]

بهترین روش برای ترک سیگار – مصرف سیگار یکی از خانمان سوزترین بلایایی است که با عوارض بسیار خطرناکی همراه است.

هر ساله تعداد افرادی که به دلیل مصرف سیگار جان خود را از دست میدهند از مجموع افرادی که جان خود را به دلیل مصرف الکل، ایدز، هروئین، شیشه، کراک‌‌، تصادفات، قتل، خود کشی و آتش سوزی از دست میدهند بسیار بیشتر است.

[banner-2]

چرا که سیگار با عارضه‌های خطرناک و متنوعی همچون فشار خون، ایست قلبی، دیابت، سکته مغزی و انواع سرطان‌ها ارتباط دارد.

در ادامه این مطلب قصد داریم پیرامون مواردی همچون

  • نحوه‌ی تأثیرگذاری سیگار روی فرد و ایجاد اعتیاد روی اشخاص
  • قسمت‌هایی که سیگار روی آن‌ها تأثیر میگذارد
  • فواید ترک سیگار (زودرس و دیررس)
  • و روش‌های ترک سیگار

را برای شما عزیزان توضیح دهیم.

جهت تأثیر بیشتر مقاله، ما روش‌های ترک سیگار را در بخش‌های مختلفی همچون

  • ویتامین‌هایی که می‌تواند در ترک سیگار به فرد کمک کند
  • روش‌های سنتی ترک سیگار
  • توصیه‌های عمومی و روش‌های موثر برای کنار گذاشتن سیگار

تقسیم کرده‌ایم. شما می‌توانید با مراجعه به سرفصل‌های مشخص شده، روش مورد نظر خود را مطالعه نمایید. با ویدو همراه باشید.

سیگار چگونه روی بدن انسان تاثیر گذار است و چگونه موجب اعتیاد در فرد میگردد؟

نیکوتین موجود در گیاه تنباکو مهم‌ترین و تاثیر گذار ترین جزء سیگار است. زمانی که نیکوتین از طریق شُش‌ها وارد بدن میشود بلافاصله وارد جریان خون شده و از طریق گردش خون خود را به مغز میرساند.

جالب است بدانید تنها 10 الی 15 ثانیه زمان کافی است تا نیکوتین بعد از کشیدن اولین پوک سیگار به مغز برسد. بلافاصله پس از ورود نیکوتین به مغز به دلیل افزایش قند خون و افزایش ضربان قلب، فشار خون و ریتم تنفس بدن در حالت تحریک قرار میگیرد؛ همچنین نیکوتین به صورت غیر مستقیم موجب ازاد سازی هورمون دوپامین میگردد که همین امر موجب ایجاد احساس رِخوَت و لذت میشود. علاوه بر این مقداری از نیکوتین در کبد جذب و تجذیه میگردد و مقداری دیگر از این ماده در ریه‌ها متابولیزه شده و به کوتینین و اُکسید نیکوتین تبدیل میشود که این دو ماده توسط کلیه ها دفع میگردند.

لازم به ذکر است این دو ماده همانند نیکوتین کارسینوژن (سرطان زا) و موتاژن (جهش زا) محسوب میگردند.

سیگار روی چه قسمت هایی از بدن تاثیر میگذارد؟

به دلیل پخش شدن سیستماتیک سیگار در کل بدن این ماده میتواند روی تمام قسمت های بدن تاثیر گذار باشد؛ ولی ریه، مری، پانکراس، کبد، معده، مثانه، ‌رحم، سینه و مغز از مناطقی هستند که بیشتر از سایر نقاط بدن از سیگار تاثیر میپذیرند.

در بانوان سرطان‌های سینه، cervix، آندومتر و تخمدان میتواند به دلیل مصرف سیگار و تنباکو ایجاد شود و همچنین استفاده از این دخانیات میتواند موجب انسداد شریان‌های کرونر و ایجاد سکته قلبی شود.

جالب است بدانید تحقیقات جدید بر روی مصرف سیگار ثابت کرده‌اند که مصرف سیگار علاوه بر ایجاد تغیرات بر روی عملکرد مغز میتواند موجب تغییر شکل مغز شود. این در حالی است که سیگار مهم‌ترین کارسینوژن قابل پیشگیری در انواع سرطان‌ها نیز محسوب می‌شود.مصرف تنباکو میتواند با تاثیر بر روی کبد و پانکراس موجب ایجاد دیابت نوع دو گردد؛ البته ابتلا به دیابت دلایل دیگری نیز دارد. مصرف سیگار با افزایش فشار خون و چربی نیز رابطه ی مستقیم دارد و همچنین موجب کاهش قدرت سیستم ایمنی میگردد.

سیگار در کاهش میل و توان جنسی فرد نیز تأثیرگذاذ است. به این سبب که موجب آسیب ‌به‌ اسپرماتوزوئیدها (سلول های پیش‌ساز تشکیل دهنده ی اسپرم که به دلیل قدرت تقسیم بالا حساس تر هستند) و کاهش باروری می شود.

استفاده از سیگار و دخانیات سبب کاهش تعداد و کیفیت اسپرماتوزوئیدها و در نتیجه ناهنجاری‌ها و اختلال‌های کروموزومی می شود. به همین علت هم استفاده از دخانیات، قدرت باروری مردها را پائین می آورد.

سیگار بر روی عروق خونی تحویل دهنده اکسیژن و مواد غذایی به قلب (عروق کرونر) نیز تاثیر گذار است؛ به این صورت که با کاهش میزان اکسیژن خون موجب سخت شدگی و حتی انسداد دیواره‌ی رگ‌ها میگردد و همین امر موجب ایجاد و پیشرفت بیماری آترواسکلروز ‌‌(بیماری تتگ شدگی و اسنداد عروق را گویند) میشود.

به غیر از فرد مصرف کننده سیگار یا قلیان، قرار گرفتن در معرض دود سیگار یا قلیان نیز خطر فشار خون را تا 13 درصد افزایش می‌دهد (که به این حالت مواجهه با دود دست دوم می‌گویند) که این امر میتواند در اطرافیان و اعضای خانواده شما مشکلات جدی حاصل کند. همین نکته میتواند به یکی از انگیزه‌های شما برای قطع مصرف سیگار مبدل شود.

جالب است بدانید که افزایش فشار خون میتواند باعث اسنداد و تشکیل رسوب‌های چربی و پروتئینی در عروق منتهی به شبکیه چشم شود و به کدوری فرد منجرب گردد.

سیگار در هنگام مصرف میتواند موجب افت فشار خون گردد ولی عارضه‌ی افزایش فشار خون از مواردی است که در طولانی مدت و با ادامه ی مصرف سیگار برای فرد ایجاد میگردد.

بیماری قلبی عروقی در صورت ایجاد پلاک چربی در شریان‌های قلب اتفاق می‌افتد. که این حالت با مرور زمان میتواند خود را به صورت درد قفسه‌سینه، آریتمی (بی‌نظمی ضربان قلب)، سکته قلبی و نارسایی‌های قلبی نشان دهد.

همچنین مصرف سیگار میتواند موجب افزایش استرس و شوک‌های ناگهانی به قلب گردد که این امر میتواند منجرب به ایسکمی (سکته قلبی) شود.

سیگار موجب افزایش مقاومت سلول‌های بدن به انسولین میگردد که همین امر سلول‌های ترشح کننده‌ی انسولین را مجاب میکند که انسولین بیشتری برای نگه داشتن قند خون در حد مناسب تولید کنند.

اگر مبتلا به دیابت نوع یک (نوعی دیابت ژنتیکی است که اغلب قبل از بیست سالگی خود را نشان می‌دهد) باشید و سیگار مصرف کنید میزان HBA1C (میزان قند خون دراز مدت) اغلب در وضعیت بدتری خواهد بود. اگر سیگار کشیدن را ترک کنید وضعیت حساسیت به انسولین پس از 8 هفته به حالت عادی خود باز میگردد.

اگر مبتلا به دیابت نیستید و سیگار مصرف میکنید افزایش میزان انسولین به دلیل مصرف نیکوتین در بدن شما دیده میشود که این امر میتواند شما را به دیابت نوع دوم (معروف به دیابت چاقی که اکتسابی است) مبتلا کند.

دیابت به همراه مصرف سیگار میتواند موجب ایجاد سکته‌ی مغزی نیز گردد زیرا از طرفی میزان قند خون در حالت کنترل نشده‌ای قرار میگرد و از طرفی سیگار فشار خون به صورت قابل توجه‌ای بالا میرود.

از جمله عوارض سیگار کشیدن نارسایی و نابودی کلیه‌ها است. اگر به فکر کلیه‌هایتان هستید از سیگار کشیدن دوری کنید. به این صورت که خود فشار خون بالا میتواند موجب ایجاد نارسایی کلیه و در مواردی ایجاد سرطان کلیه کند.

لازم به ذکر است مصرف نیکوتین اولین عامل قابل پیشگیری مرگ در سراسر دنیا به شمار می آید.

بهترین ویتامین‌ها برای ترک سیگار

برای ترک سیگار باید چه ویتامین هایی را مصرف کنیم؟

ویتامین‌هایی نظیر ویتامین E می‌توانند در پیشگیری از بیماری‌های قلبی و گرفتگی رگ‌های خونی تاثیر گذار باشند. ویتامین‌های C هم با جلوگیری از‌‌ فعالیت رادیکال‌های آزاد (دسته‌ای از مولکول‌های غیر‌اشباح هستند که موجب ایجاد جهش و خاصیت سرطان زایی سیگار میشوند چرا که به DNA آسیب وارد میکنند) می‌تواند در تسریع فرآیند سم زدایی مفید باشند. قرار دادن انواع سبزیجات با برگ‌های سبز در برنامه غذایی افرادی که اقدام به ترک سیگار می‌کنند نیز بسیار مفید است.

میتوانید با مصرف مولتی ویتامین‌های معتبر موجود در بازار نیازهای خود را به دسته‌ی کاملی از ویتامین‌ها تامین کنید.

روش های سنتی ترک سیگار شامل چه مواردی میشود؟

در طب سنتی روش‌هایی برای ترک سیگار وجود دارد که به وسیله‌ی دمنوش‌ها، میوه‌ها و بعضی از توصیه‌ها موجب می‌شود که سموم ناشی از سیگار از بدن دفع شده یا استرس و وسوسه‌ی فرد از طریق آرامش اعصاب کم‌تر شود تا فرد بتواند دوره‌ی طولانی‌تری با وسوسه‌ی سیگار مبارزه کند.

در ادامه چند مورد از سفارشات سنتی برای ترک مصرف سیگار اورده شده است که شامل:

  • تخم آفتاب گردان: تحقیقات نشان میدهد اثر تخمه آفتاب گردان بر روی مغز تا حدود زیادی شبیه به نیکوتین است همچنین میتواند ترشح آدرنالین در بدن را افزایش دهد، البته مصرف این محصول در حد متعادل توصیه شده و برای افرادی که دارای چربی خون هستند به هیچ وجه توصیه نمیگردد چرا که این دانه دارای مقادیر قابل توجه‌ای چربی است که میتواند سطح چربی خون را به حد خطرناکی برساند.
  • شیر: مصرف لبنیات به ویژه شیر افراد سیگاری را نسبت به مصرف سیگار بی‌میل میسازد. همچنین مصرف لبنیات میتواند سبب جلوگیری از پوکی استخوان در فرد گردد (پوکی استخوان در افراد سیگاری به ویژه خانوم‌ها شایع است) از طرفی پروتئین موجود در شیر در هنگام احساس نیاز بدن فرد به نیکوتین میتواند انرژی مورد نیاز بدن را تامین کند. (لازم به ذکر است پنیر و ماست نیز خواص مشابهی دارند.)
  • میوه‌های خشک: تمام میوه‌های خشک مانند زردالو، خرما، انجیر و… به دلیل بافت و عطری که دارند میتوانند اشتیاق فرد به مصرف سیگار را تا حد قابل توجه‌ای کاهش دهند.
  • بادام و فندق: این دو مورد ذهن را از وسوسه کشیدن سیگار منحرف کرده و به دلیل سطح انرژی بالا و غنی بودن از پروتئین میتوانند انرژی جایگزین نیکوتین در بدن فرد را تامین نمایند.
  • موز: علاوه بر سطح انرژی نسبتا بالا به دلیل وجود پتاسیم در خود موجب کاهش استرس و اضطراب فرد در مواجه با وسوسه‌ی کشیدن سیگار شود.
  • شربت آب و عسل: این شربت موجب دفع سموم از بدن میشود و همین امر نیاز به مصرف نیکوتین در بدن فرد را کاهش میدهد و همچنین موجب سیراب شدن سلول‌های بدن و ایجاد احساس شادابی در فرد میگردد. همچنین این شربت موجب کاهش استرس و آرامش ذهن میگردد (یک قاشق عسل را در یک لیوان آب حل کنید).
  • فلفل قرمز: اگر میخواهید در ترک مصرف سیگار موفق شوید حتما فلفل قرمز را در برنامه‌ی غذای خود بگنجانید. فلفل قرمز سبب کاهش حساسیت ریه به هر چیز اعتیاد آور از جمله نیکوتین است.
  • زنجبیل: یکی از عوارض ترک مصرف سیگار تهوع است، که میتوان این عارضه را با مصرف زنجبیل به حداقل رساند.
  • تربچه: یکی از راه‌های قابل اعتماد برای ترک مصرف سیگار استفاده از تربچه است. تربچه را آبگیری کرده و به همراه کمی عسل، دوبار در روز مصرف کنید.
  • شربت شیرین بیان: هرگاه که وسوسه‌ی مصرف سیگار به سراغتان آمد یک لیوان از شربت شیرین بیان میتواند جایگزین مناسبی برای سیگار باشد.
  • سایر موارد: جنسینگ (جلوگیری کننده از انتشار دوپامین)، سنبل الطیب و استفاده از سیگار‌های گیاهی که با نعناع، دارچین، وانیل و شبدر پر شده است میتوانند در ترک مصرف سیگار به شما کمک کننده.

 بد نیست به این نکته نیز توجه داشته باشید که مصرف قهوه به دلیل داشتن کافئین زیاد موجب تحریک شما به سمت مصرف سیگار میگردد؛ همچنین بهتر است هنگامی که قصد ترک سیگار را دارید از مصرف الکل به دلیل افزایش میل به سیگار کشیدن پرهیز کنید.

به طور کلی مصرف الکل همراه با مصرف سیگار میتواند عوارض سیگار را چند برابر کند.

فواید زود‌رس ترک سیگار چیست؟

فواید زود‌رس ترک سیگار بسیار مهم هستند و برای رسیدن به بهترین روش ترک سیگار دانستن فواید ارجحیت دارد.

تقریبا بلافاصله پس از ترک سیگار گردش خون فرد بهتر و منظم تر میگردد همچنین سطح مونواکسیدکربن در خون فرد کاهش پیدا می‌کند.

پس از گذشت چند روز از ترک سیگار نبض و تعداد تنفس فرد سیگاری که در طول دوران مصرف بالا بوده است به حد طبیعی و عادی خود باز میگردد و نفس کشیدن برای فرد راحت‌تر می‌شود.

فواید دیرس

افرادی که استعمال سیگار را ترک میکنند نسبت به افرادی که به کشیدن سیگار ادامه میدهند زندگی طولانی‌تری دارند.

خطر مرگ زودرس در این افراد، بعد از گذشت 10 الی 15 سال همانند کسانی می‌شود که هرگز سیگار نکشیده‌اند. حدود 10 سال پس از ترک سیگار، خطر مرگ ناشی از سرطان 50- 30 درصد کمتر از کسانی است که به کشیدن سیگار ادامه میدهند.

زنانی که استعمال سیگار را قبل از شروع بارداری ترک میکنند یا کسانی که در سه ماهه اول بارداری سیگار را ترک میکنند، خطر تولد نوزاد با وزن کم و دیگر خطرات مرتبط با استعمال سیگار را کاهش می‌دهند. ترک سیگار همچنین خطر سایر بیماری‌های مرتبط با استعمال سیگار را کاهش میدهد؛ مثل بیماری‌های قلبی و بیماری‌های مزمن ریه. همچنین فواید زیادی در ترک سیگار برای افرادی که بیمار هستند یا افرادی که مبتلا به سرطان هستند وجود دارد. ترک سیگار خطر ابتلا به عفونتها را کاهش میدهد، مثل پنومونی (عفونت و التهاب ریه) که سبب مرگ در بیمارانی میشود که همزمان مبتلا به سایر بیماری‌ها نیز می‌باشند.

بهترین روش‌ها برای ترک سیگار

بهترین روش‌های ترک سیگار

مرحله اول: مرحله اول در ترک سیگار اماده شدن برای روز ترک است.

بهتر است در ابتدا برای خود مشخص کنید که به کدام علت علاقه به مصرف سیگار دارید.

برای این کار بهتر است کاغذ سفیدی برداشته آن را به دو قسمت تقسیم کنید در طرفی مواردی که موجب کِشِش شما به سیگار کشیدن میشود را نوشته و در طرف دیگر مواردی را بنویسید که موجب تنفر شما از مصرف سیگار می‌شوند؛ مواردی مانند تاثیر منفی سیگار بر خانواده، کار،تحصیل و از این قبیل موارد.

چنانچه شجاعت آن را دارید میتوانید برای کامل کردن لیست به ویژه دلایل تنفر خود از سیگار، از دوستان و سایر اعضای خانواده خود کمک بگیرید.

هر از گاهی نگاهی به لیست خود انداخته و به مرور آن را کامل‌تر کنید و زمانی که به طور کامل به این نتیجه رسیدید که دلایل تنفر شما، از دلایل علاقه و کشش شما بیشتر است شما برای ترک مصرف سیگار آماده‌اید.

زمانی که برای ترک سیگار آماده شدید و تصمیم به ترک آن گرفتید لیستی از مواردی تهیه کنید که به دلیل آن‌ها ترک سیگار برای شما دشوار است اگر چه این لیست دارای موارد بسیاری بود دلسرد نشوید و به کار خود ادامه دهید و یادتان باشد در کنار هر مورد راه حل و راه کار مناسبی که مربوط به خودتان هست نیز یادداشت کنید. این نکته بسیار مهم است زیرا با وجود موارد و توصیه های ذکر شده هر فرد راه کارها و طرز زندگی مخصوص به خود را دارد و بهترین فردی که به تمام این مسائل مشرف است خود شما هستید.

لیست کوتاهی از دلایلی که به خاطر آن تصمیم به قطع مصرف سیگار گرفته‌اید تهیه کنید و آن را همراه خود داشته باشید؛ به عنوان مثال نوه‌ام، دخترم، پسرم، همسرم، مادرم و …

بهتر است قبل از رسیدن به روز ترک لیستی از زمان‌هایی در طول روز که نیاز به مصرف سیگار می‌کنید تهیه کنید و این زمان‌ها را شناسایی کرده و برای مواجه با آن‌ها آماده باشید.

تحقیقات نشان میدهد زمانی که افسرده هستید یا تحت فشار عصبی شدید قرار دارید اقدام به ترک سیگار نکنید زیرا احتمال موفقیت شما بسیار کم است پس زمانی اقدام به ترک سیگار و تعیین روز ترک میکنیم که سرحال هستیم.

بیشتر بخوانید: بهترین راه‌های جلوگیری از افسردگی [ پیشگیری تا درمان ]

این نکته مهم را به خاطر داشته باشید که علم روانشناسی میگوید که برای کنار گذاشتن یک عادت به بیست و یک روز زمان نیاز است، پس زود نا امید نشوید.

بهتر است روزی را به عنوان روز ترک سیگار برای خود در تقویم مشخص کنید.

با توجه به موارد گفته شده باید این نکته را مدنظر قرار دهید که تاریخ ترک زیاد نزدیک نباشد تا فرصت کافی برای آماده سازی خود داشته باشید.
از طرفی روزی را که برای کنار گذشتن سیگار انتخاب میکنید در آینده‌ی خیلی دور قرار ندهید تا از جابه‌جایی روز ترک پرهیز شود.

دو رفتار را تا رسیدن به روز ترک میتوانید در پیش بگیرید اول اینکه تا رسیدن به روز ترک میزان سیگار مصرفی خود را به مرور کاهش دهید و دوم اینکه در میزان مصرف خود تغییری حاصل نکنید و در روز ترک به یکباره مصرف را قطع کنید. لازم به ذکر است اینکه کدام روش را انتخاب میکنید کاملا به خودتان وابسته است و آمار نشان میدهد این دو روش رفتاری، تفاوتی در نتیجه ندارند.بهتر است زمان ترک مصرف خود را به اعضای خانواده، دوستان و آشنایان خود اطلاع دهید تا از احتمال ایجاد تغیر در برنامه کاسته شود.

قدم دوم در مرحله اول این است که برای خود یک پشتیبان انتخاب کنید که خود قبلا تجربه ترک سیگار را داشته باشد و از او بخواهید که در این راه شما را یاری دهد.

به این نکته توجه داشته باشید که بین فعالیت‌های روزانه شما و مصرف سیگار به مرور زمان ارتباط برقرار شده است (فعالیت‌هایی مانند خوردن صبحانه، پس از صرف غذا، پس از نوشیدن قهوه، پس از مطالعه زیاد و….) پس باید تلاش کنید که این ارتباط را در مدت ترک از بین ببرید. لازم به ذکر است این ارتباطات عموما ذهنی بوده و حالت تلقینی دارن.

در روز ترک به طور کامل مصرف سیگار را متوقف کنید و تلاش کنید از افرادی که سیگار مصرف میکنند دوری کرده و یا از آن‌ها بخواهید که جلوی شما سیگار مصرف نکنند تا وسوسه شما به حداقل برسد. شما به طور قطع در طول روز چند بار احساس نیاز به مصرف سیگار را تجربه خواهید کرد ولی این موضوع گذراست.

همیشه این مسئله را به خاطر داشتید باشید که تاثیرات نیکوتین سه روز در بدن باقی میماند ولی روز سوم ترک سیگار از سخت ترین روز‌ها برای ترک سیگار است و از این روز به بعد انسان با علائم فیزیکی مانند سردرد و تهوع که ناشی از ترک سیگار هستند دست و پنجه نرم نمیکند.

همان‌طور که قبلا گفته شد بهترین روش برای ترک سیگار تهیه اقداماتی است که وسوسه ترک سیگار را کاهش دهد. اقدامات عملی زیر میتواند در مبارزه شما با وسوسه سیگار به شما کمک کننده باشد:

1- اینقدر معطل کنید که وسوسه سیگار از بین برود و بدانید این وسوسه تنها بین 3تا5 دقیقه ادامه دارد.

2- نفس عمیق بکشید و آن را شمارش کنید (3بار از طریق دهان و 3بار از طریق ببینی) در این تنفس‌های عمیق ریه های خود را پر از هوای تازه تصور کنید.

3- آب را کم کم و مداوم بنوشید تا وسوسه سیگار از بین برود.

4- میتوانید با مشغول کردن خود، ذهنتان را از وسوسه سیگار منحرف کنید (پیاده روی، استخر، انجام کار‌های عقب افتاده، مطالعه، معاشرت با سایر افراد خانواده و…). لازم به ذکر است در اینجا از انجام کارهایی که بین آن‌ها و مصرف سیگار ارتباط برقرار کرده‌اید پرهیز کنید.

5- یکی از بهترین راه‌های غلبه‌ی شما بر وسوسه فکر کردن به دلایلی است که بخاطر آن‌ها تصمیم به قطع مصرف سیگار گرفته‌اید؛ به طور کلی به یاد داشتن این دلایل در کل دوران ترک مصرف سیگار میتواند انگیزه شما را تقویت کرده و احتمال موفقیت شما را بالا ببرد.

مرحله دوم از روش‌های ترک سیگار

بهتر است در هنگام ترک مصرف سیگار از NRTها استفاده کنید. ترک مصرف سیگار بدون استفاده از NRTها روش محبوبی است ولی باید بدانید که بدون مصرف ‌NRTها احتمال موفقیت شما تنها 6درصد است. NRTها میتوانند باعث کاهش میل و عوارض ترک سیگار شوند همچنینNRTها میتوانند موجب پاک سازی بدن شما از سموم گردند.

به طور کلی 5 نوع NRT وجود دارد که شامل:

  1. آدامس
  2. چسب پوستی
  3. دارویی
  4. اسپری بینی
  5. استنشاقی

می‌شود. در ادامه توضیحات مربوط به هر NRT را مشاهده می‌نمایید.

آدامس: این محصول در داروخانه ها در دسترس می باشد (2 میلی گرم و 4 میلی گرم). جویدن آدامس نیکوتینی سبب رهایی نیکوتین در جریان خون از طریق مخاط میشود. آدامس نیکوتینی برای افرادی که بیماریهای مفصل، فک تحتانی و فوقانی یا دیگر مشکلات دندانپزشکی دارند مناسب نمیباشند.

چسب پوستی:این فرآورده بدون نسخه در دسترس هستند یک میزان ثابتی از نیکوتین از طریق پوست عبور میدهند. برچسبهای نیکوتینی برای درمان ترک سیگار در قدرتهای متفاوتی مثلاً برای ترک 8 هفته ای وجود دارند. در درمان‌های پیشرفته دوزهای نیکوتین به تدریج پایین آورده میشود. برچسب های نیکوتین معمولاً برای افراد با مشکلات پوستی یا آلرژیک گزینه مناسبی نیستند.

دارویی

اسپری ببینی:این دارو حتما باید توسط پزشک تجویز شود. اسپری بینی دارای پمپی حاوی نیکوتین میباشد که استعمال کنندگان تنباکو میتوانند آن را استنشاق کنند؛ زمانی که به کشیدن سیگار ترغیب میشوند مناسب میباشد. در افراد جوان، افراد با مشکلات سینوسها و بینی و آسم توصیه نمیشود.

استنشاقی:این دارو اگر چه استنشاقی نام گرفته است ولی مثل سیگار به ریه ها نمیرسد. اکثر نیکوتین فقط به دهان و گلو میرسد و توسط غشاء مخاطی جذب میشود. عارضه جانبی آن اکثراً تحریک دهان و گلو و ایجاد سرفه است. هر کسی با بیمارهای تنفسی مثل آسم باید با احتیاط مصرف کند.

لازم به ذکر است که مورد چهارم و پنجم نیاز به نسخه‌ی پزشک دارند.

اگر هنگام مصرفNRTها دچار سرگیجه، تهوع، ضعف، استفراغ، افزایش ضربان قلب و تورم پوستی شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است این محصولات در بدن شما عارضه‌هایی ایجاد کنند.

مرحله سوم از بهترین روش‌های ترک سیگار: استفاده از داروی‌های غیر نیکوتینی

دو داروی بوپروپین و وارنیکلین که توسط FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) برای ترک مصرف سیگار پیشنهاد شده‌اند میتوانند در افزایش مدت ترک سیگار به شما کمک‌کننده باشند.

بوپروپین دارویی است که بر روی مواد شیمیایی مغز تاثیر گذاشته و همین امر موجب کاهش تمایل به مصرف سیگار میگردد(دوازده هفته مصرف شود)

وارنیکلین دارویی است که با گیرنده های نیکوتین موجود در مغز ارتباط برقرار کرده و موجب کاهش لذت از مصرف سیگار و کاهش میل به مصرف آن میگردد. همچنین این دارو میتواند جلوی تاثیر گذاری دوپامین بر بدن را گرفته که این امر میتواند با عوارضی مانند ایجاد افسردگی، کاهش لذت جنسی، تغیرات رفتاری، رفتار عصبی و پرخاشگری و اقدام به خود کشی شود.

استفاده ی همزمان از NRTها و داروی های غیر نیکوتینی میتواند طول مدت قطع مصرف سیگار فرد را تا 25درصد افزایش دهد.

در اخر لازم به ذکر است برخی افراد درمان های جایگزین را برای ترک مصرف سیگار انتخاب میکنند که البته شواهد محکم و موثقی مبنی بر پاسخ‌گو بودن این روش ها در دست نیست؛ روش هایی مانند هیپنوتیزم، طب سوزنی، لیزر سرد، درمان مغناطیسی، یوگا ذهن و مراقبه و…

quti smoking

مرحله چهارم: به دنبال حمایت رفتاری باشید

به دلیل اینکه نیکوتین نه تنها بر بدن بلکه بر روان شما تاثیر گذار بوده، بهتر است همزمان با بهبود علائم فیزیکی به دنبال درمان و بهبود علائم روانی نیز باشید که برای اینکار، گروهی از افراد در جلسات حمایت شرکت میکنند چرا که گروه‌های مشاوره و حمایت میتوانند شانس خود را برای قطع مصرف سیگار چند برابر کنند.

حمایت رفتاری میتواند شامل اطلاعات کتبی و مشاوره به گروه‌های درمانی یا مشاوره‌ی فرد به فرد باشد و میتواند به صورت تلفنی و یا آنلاین انجام شود.

در کل گرفتن مشاوره به ویژه به صورت فرد به فرد از بهترین راه کارهای کمک کننده به ترک سیگار است.

در اخر دانستن این نکته برای فردی که میخواهد سیگار را ترک کند بسیار حیاتی است که ترک سیگار جدا از دارو ها و روش های مختلفی که برای آن وجود دارد به اراده و انگیزه و نگرش خود فرد مصرف کننده بستگی دارد و این خود شما هستید که بزرگ ترین حامی خود در این راه به حساب می آیید.

 بیشتر بخوانید

بهترین راه‌های تقویت سیستم ایمنی بدن چیست؟ [ نکات کلیدی ]
بهترین راه‌های از بین بردن جوش صورت [ راهنمایی فوری ]
بهترین راه‌ها برای مراقبت از دندان [10 عادت که دندان را خراب می‌کند]
بهترین راه‌های مراقبت از مو [ دلایل ریزش مو + راهکار مراقبت ]

به این مقاله امتیاز دهید post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا