بهترین رمان های ایرانی کدام هستند؟ اگر علاقهمند به کتاب و رمان ایرانی باشید، بدون شک مطالعه این لیست میتواند انتخابهای جالبی پیش رویتان قرار دهد.
کتابها و رمانها توصیف کلمات جادویی هستند که از دل نویسندگان بزرگ بیرون آمدهاند.
انتخاب بهترین رمانهای ایرانی برای ما کاری سخت بوده و با احترام به تمامی نویسندگان ارجمند کشور، ما لیستی از پرطرفدارترین رمانهای ایرانی را تهیه کردهایم و امیدواریم از این موارد خوشتان بیاید.
توجه داشته باشید که شما میتوانید در کامل کردن این لیست به ویدو کمک کنید. تنها کافی است رمان ایرانی جالبی که خواندهاید را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
بهترین رمان های ایرانی در یک نگاه کوتاه
- چراغها را من خاموش میکنم – زویا پیرزاد
- سمفونی مردگان – عباس معروفی
- چشمهایش – بزرگ علوی
- پاییز فصل آخر سال است – نسیم مرعشی
- بوف کور – صادق هدایت
- ایلیا – فاطیما ملکی
- بامداد خمار – فتانه حاج سیدجوادی
- آتش بدون دود – نادر ابراهیمی
- کلیدر – محمود دولتآبادی
- شوهر آهو خانم – علی محمد افغانی
- استخوان خوک و دستهای جذامی – مصطفی مستور
- من او – رضا امیرخانی
- تنگسیر – صادق چوبک
- جزیره سرگردانی –سیمین دانشور
چراغها را من خاموش میکنم – رویا پیرزاد
چراغها را من خاموش میکنم یکی از بهترین رمان های ایرانی است که توسط زویا پیرزاد نویسنده زن ارمنیتبار اهل ایران نوشته شده است. این کتاب پس از انتشار با استقبال گسترده طرفداران کتاب در ایران مواجه شد و توانست تبدیل به یکی از پرفروشترین کتابهای ایرانی تاریخ شود.
درواقع تمرکز عمده داستان کتاب چراغها را من خاموش میکنم بر روی شخصیت والای زن و سختیهایی است که یک زن در طول زندگی خود تحمل میکند. این کتاب پس از انتشار در سال 1380 نظرات مثبت منتقدین زیادی را به سمت خود جلب کرد. کتاب چراغها را من خاموش میکنم موفق به کسب جوایز ادبی مختلفی شده است که ازجمله آنها میتوان به جایزه ادبی یلدا، جایزه بهترین رمان سال بنیاد گلشیری و جایزه کتاب سال اشاره کرد.
داستان در دهه 1340 در محله بوارده آبادان رخ میدهد. راوی این داستان زنی ارمنی است به نام کلاریس آیوازیان که در این داستان از روابط خانوادگی خویش، فرزندان دو قلو، دنیای عاطفی آنها و از همسایههایی سخن میگوید که اینک در آبادان (در خانههای سازمانی) زندگی میکنند. تلاش برای انس گرفتن با محیط، بن مایه دیگر این داستان است. موضوع اصلی این داستان یکنواختی زندگی یک زن خانهدار و خستگی از این روند و دل بستن به مرد همسایهای است که فکر میکند دنیای بهتری برای او به ارمغان خواهد آورد و در موازات آن گریزی زده میشود به اوضاع سیاسی آن موقع و تفکرات اجتماعی مردم طی آن سالها.
[ad-1]
سمفونی مردگان – عباس معروفی
سمفونی مردگان یکی دیگر از بهترین رمان های ایرانی در تاریخ ادبیات کشور است که پس از انتشار توانست تحسین بیسابقه طرفداران کتاب و منتقدان را به همراه داشته باشد. عباس معروفی نویسنده این اثر خارقالعاده عمل کرده است. این کتاب پس از انتشار برنده جوایز مختلفی شده است. بنیاد غیردولتی کگدوپ و بنیاد انتشارات ادبی فلسفی سور کامپ جایزه خود را در سال 2001 به کتاب سمفونی مردگان دادند.
این کتاب تاکنون به زبانهای انگلیسی، آلمانی و عربی ترجمه و چاپ شده است. خوانندگان این اثر داستان جذاب و منحصربهفرد آن را مورد تحسین قرار دادهاند. برخی از منتقدان نیز کتاب سمفونی مردگان را با رمان خشم و هیاهو اثر ویلیام فاکنر مقایسه و این دو اثر را شبیه به یکدیگر توصیف کردهاند.
خلاصه داستان رمان سمفونی مردگان بدین شرح است: آیدین فرزند خانوادهای سنتی است. او و خواهرش آیدا هیچوقت مطابق میل خانواده اورخانی نبودهاند. خانوادهای نسبتاً مرفه در اردبیل که در بازار آجیلفروشها مغازهای بزرگ دارند و چهار فرزند: یوسف، که موقع حمله روسها به تقلید از چتربازان روس از بلندی خود را به پایین پرت میکند، آیدین و آیدا: دوقلوهای بازیگوش و اورهان، فرزند محبوب پدر.
داستان رقابت آیدین و اورهان، داستانی طولانی است؛ اورهان پایبند سنتهاست و محبت پدر را دارد، آیدین به دنبال ترقی است و منفور پدر است؛ محبت مادر را دارد و سوادی بالا؛ اورهان از این جهت به او حسودی میکند. پدر همچون اکثر اعضای جامعه سنتی است. پدر دوست دارد که آیدین وارث باشد، به مغازه بیاید و مانند هر پسر دیگری شغل پدر را ادامه دهد. اورهان از این جهت نیز به او حسادت میکند. آیدین از طرفی هیچ علاقهای به کار تجارت ندارد و ترجیح میدهد وقتش را با کتاب و درس بگذراند. پدر از طرفی دست به هر کاری میزند تا آیدین را از درس و کتاب که پسرش را کافر و از مسیر تجارت منحرف میکند، منصرف کند.
چشمهایش – بزرگ علوی
رمان چشمهایش به نویسندگی بزرگ علوی ازجمله بهترین رمان های ایرانی است که پس از انتشار در سال 1331 جنجالهای زیادی بهپا کرد. برخی از منتقدان و کارشناسان بعد از خواندن این کتاب معتقد بودند شخصیت استاد ماکان که در کتاب به آن پرداخته شده با الهام از شخصیت کمالالملک شکل گرفته است. این کتاب به زبانهای عربی و کردی نیز ترجمه شده است.
خلاصه داستان این کتاب بدین شرح است: استاد ماکان نقاش بزرگ که یک مبارز سیاسی علیه دیکتاتوری رضا شاه است در تبعید درمیگذرد. یکی از آثار باقیمانده از او، پردهای است بهنام چشمهایش؛ چشمهای زنی که گویا رازی را در خود پنهان کردهاست. راوی داستان که ناظم مدرسه و مسئول نمایشگاه آثار استاد ماکان است، سخت کنجکاو است راز این چشمها را دریابد. بنابراین سعی میکند زن در تصویر را بیابد و از ارتباط او با استاد ماکان بپرسد. پس از سالها ناظم زن مورد نظر را مییابد و در خانه او با هم گفتگو میکنند. زن به او میگوید که او دختری از خاندانی ثروتمند بوده است و به خاطر زیباییاش توجه مردان بسیاری را جلب خود میکرده؛ اما آنها برای او سرگرمیای بیش نبودند و تنها استاد ماکان بود که توجهی به زیبایی و جاذبهاش نداشته است.
پاییز فصل آخر سال است – نسیم مرعشی
پاییز فصل آخر سال است یکی دیگر از بهترین رمان های ایرانی به نویسندگی نسیم مرعشی است که در سال 1393 منتشر شد و خیلی زود توانست تبدیل به یکی از پرفروشترین رمانهای سال شود. این رمان در سال 1394 برنده جایزه ادبی جلال آل احمد شده است. تمرکز داستان این کتاب بر روی زندگی 3 دختر به نامهای شبانه، روجا و لیلا است.
این کتاب سعی دارد تا دغدغههای دخترانه را در تاروپود داستانش به مخاطب نشان دهد؛ دارا بودن داستانی با درونمایه دخترانه باعث شده این کتاب محبوبیت بالایی در بین دختران داشته باشد. این اثر از دو بخش تحت عنوان پاییز و تابستان تشکیل شده که هرکدام از این دو بخش نیز دارای سه فصل مختلف هستند. هر یک از سه فصل این کتاب توسط یکی از شخصیتهای اصلی روایت میشود.
نسیم مرعشی نویسنده رمان پاییز فصل آخر سال است راجعبه کتاب خود گفته: هر کدام از شخصیتهای داستان درگیر مسائل متفاوتی هستند. یکی با مهاجرت درگیر است، بعدی با هویت شغلی و اجتماعی و دیگری با روابط عاطفی. بعد از بحرانهایی که چند سال پیش رخ داد و خیلیها را دچار سردرگمی کرد، دلم میخواست داستانی بنویسم که شخصیتهایش در کنار هم معرف و نمایندهی نسلی باشند که خودم جزو آن هستم. شخصیتها، داستانهایشان و فرم روایت را بر این اساس انتخاب کردم.
بوف کور – صادق هدایت
بوف کور نیز جزو بهترین رمان های ایرانی است که توسط نویسنده معاصر کشورمان صادق هدایت نوشته و در سال 1315 منتشر شد. این رمان کوتاه که به سبک فراواقع نوشته شده، تکگویی یک راوی است که دچار توهم و پندارهای روانی است. این کتاب به حدی موفق بود که به زبانهای مختلف، ازجمله انگلیسی، فرانسه و آلمانی ترجمه شده است.
صادق هدایت تا نیمه دوم سال 1320نتوانست بوف کور را در ایران منتشر کند. پس از برکنار شدن رضا شاه در سال 1320 شرایط برای چاپ بوف کور فراهم شد. کتاب بوف کور درواقع نخستین رمان مدرن ایرانی محسوب میشود که به زبان انگلیسی ترجمه شد. داستان رمان از زاویه دید اول شخص روایت شده و از دو بخش جدا از هم ساخته شده است.
قسمتی از بخش ابتدایی کتاب بوف کور بدین شرح است: در زندگی زخمهایی هست که مثل خوره روح را آهسته و در انزواء میخورد و میتراشد. این دردها را نمیشود به کسی اظهار کرد؛ چون عموما عادت دارند که این دردهای باورنکردنی را جزو اتفاقات و پیشآمدهای نادر و عجیب بشمارند و اگر کسی بگوید یا بنویسد، مردم بر سَبیل عقاید جاری و عقاید خودشان سعی میکنند آن را با لبخند شکاک و تمسخرآمیز تلقی بکنند. زیرا بشر هنوز چاره و دوایی برایش پیدا نکرده و تنها داروی آن فراموشی به توسط شراب و خواب مصنوعی بهوسیله افیون و مواد مخدره است؛ ولی افسوس که تأثیر اینگونه داروها موقت است و به جای تسکین پس از مدتی بر شدت درد میافزاید. این اثر یکی از محبوبترین کتابهای تاریخ ایران است.
ایلیا – سرکار خانم فاطیما ملکی
ایلیا یک مجموعه داستان و ژانر فانتزی دارد که در بازه زمانی قرون وسطی نوشته شده است. و سیر و سلوک و تکامل آدم را به نمایش در آورده. در این مجموعه داستان مراحل یا همان وادی های هفت شهر عشق عطار به زبانی شیرین و ساده و در غالب شخصیت های مختلف برای نوجوانان و جوانان اهل معرفت آمده است. در فصل اول میخوانیم که ایلیا به دنبال خواسته ها و سوال های درونش وارد بر مسیری می شود که دنیای جدیدی را برایش می سازد.
حرکت در اولین مسیر وادی طلب را به جریان می اندازد. اما در قسمت بعد ورود به وادی عشق اتفاق می افتد. شهری که هر انسانی آرزوی دیدن آن را دارد . و برای تکامل یافتن محتاج آن است. به دلیل اینکه عشق متعلق به هیچ قوم و مذهبی نیست و از نژاد و جنسیت به دور است. روند داستان در سطحی بین المللی است که تعصبات و افکار غلط از بین برود تا صلح را در دل ها برقرار کند.
بامداد خمار – فتانه حاج سیدجوادی
بامداد خماری اثر فتانه حاج سیدجوادی یک رمان عاشقانه ایرانی است که ابتدا در سال 1374 منتشر شد. این رمان طی 10 سال چیزی بیش از 300 هزار نسخه فروش کرد و در زمره پرفروشترین و بهترین رمان های ایرانی معاصر قرار دارد. این کتاب پس از انتشار با نقدهای گوناگون منتقدان و کارشناسان مواجه شد.
افراد موافق این اثر را برای مقوله روابط میان زنان و مردان جوان مفید دانسته یا درس عبرتی دانستند برای جوانان بیتجربه و مخالفان آن را دفاع از اصالت و شرافت طبقات بالادست جامعه و تحقیر فرودستان دانستند. کتاب بامداد خمار توسط سوزان باغستانی به زبان آلمانی ترجمه شده و در این کشور با میانگین 10 هزار نسخه بارها به چاپ رسیده است.
بامداد خمار داستان عبرتانگیز سیاه بختی محبوبه در زندگی با عشقش رحیم است که از همان برگهای نخست داستان آغاز میشود و همه کتاب را دربرمیگیرد. با آنکه ماجرا در روزهای نخست زمامداری رضاشاه روی میدهد، جز یکی دو مورد، همچون کشف حجاب، به دیگر جنبههای سیاسی و اجتماعی زمانه هیچ اشارهای نمیشود. محبوبه، دختر بصیرالملک بافرهنگ و اشرافی عاشق یک شاگرد نجار میشود. خواستگارهایش را رد میکند و در برابر خانواده آنقدر مقاومت میکند تا خانواده به ازدواج او رضایت میدهند؛ اما خانواده او را طرد میکنند بهطوریکه نه او اجازه دارد به خانوادهاش سری بزند و نه در هفت سال زندگی محبوبه با رحیم، کسی از خانواده به او سری میزند. این کتاب ابتدا توسط نشر البرز منتشر و عرضه شده است.
آتش بدون دود – نادر ابراهیمی
آتش بدون دود نام رمانی هفت جلدی اثر نادر ابراهیمی است که جزو بهترین رمان های ایرانی محسوب میشود. جلد نخست این رمان در سال 1371 منتشر شد و توانست با استقبال گسترده طرفداران کتاب و رمان مواجه شود. نادر ابراهیمی برای خلق این رمان بلند چیزی بیش از 30 سال زمان گذاشته است.
سریالی نیز با همین نام تولید و توسط نادر ابراهیمی کارگردانی شده است. منتقدان و کارشناسان دلیل اصلی موفقیت کتاب آتش بدون دود را به داستان جذاب و شخصیتهای گیرای آن نسبت دادهاند؛ شما بعد از خواندن جلد نخست این رمان پی میبرید شخصیتپردازی در این اثر به بهترین شکل ممکن انجام شده است. نام 7 جلد این رمان به ترتیب عبارتاند از: گالان و سولماز، درخت مقدس، اتحاد بزرگ، واقعیتهای پرخون، تو هرگز از حرکت باز نخواهی ایستاد و هر سرانجام سرآغازی است.
خلاصه داستان جلد نخست رمان آتش بدون دود بدین شرح است: سولماز اوچی هم یگانه دختر زیباروی صحراست و خاک برهنه این صحرا خوبرویی چون او را به یاد ندارد. گالان از قبیله یموت است و سولماز از قبیله گوکلان. روزی دوستی، برادری یا هر نان پاک خورده دیگری از خوبیهای سولماز برای گالان میگوید و آنگاه بزرگترین عشق صحرا شکل میگیرد. پس از آن گالان اوجا سولماز را در هنگام آوردن آب از چشمه میبیند و سولماز در گفتگوی با گالان اوجا به او قول میدهد که اگر بتواند او را چادرشان بردارد همسر او میشود. یموت و گوکلان به سبب جنگهای خونین (که اکنون هم گالان و برادران سولماز سردمداران چنین جنگی هستند) قسم خوردهاند که نه یموت از گوکلان دختر بستاند نه گوکلان از یموت. گالان اما عاشق است و رسم نمایشی صحرا (ربودن دختر از خانه پدرش) را به شیوهای واقعی و مرگ طلبانه برپا میکند.
کلیدر – محمود دولتآبادی
کلیدر یکی دیگر از بهترین رمان های ایرانی محسوب میشود که توسط محمود دولتآبادی در ده جلد و سه هزار صفحه نوشته شده است. جلد نخست این کتاب در سال 1357 منتشر شد و خیلی سریع توانست با استقبال طرفداران کتاب مواجه شود. نام این کتاب برگرفته از نام کوه و روستایی در شمال شرقی ایران است. این کتاب با تاثیر از فضای سهمگین سیاسی ایران بین سالهای 1325 تا 1327 نوشته شده است.
کتاب کلیدر با استقبال و تحسین گسترده منتقدان مواجه شد؛ بسیاری از کتابدوستان این اثر را بهواسطه شخصیتهای فوقالعادهاش مورد تحسین قرار دادند. درواقع هرکدام از شخصیتهای درون داستان کاملا حسابشده در کتاب گنجانده شدهاند و شما در طول خواندن کلیدر بههیچ عنوان حس نمیکنید کاراکتری در طول داستان بیتاثیر و یا اضافی است.
خلاصه داستان رمان کلیدر بدین شرح است: مارال، دختر جوان کرد، اسبش را به سوی زندان شهر میتازاند تا پدر و نامزدش، دلاور، را که هر دو در حبساند ملاقات کند. شخصیتهای اصلی داستان همگی به هنگام دیدار مارال از زندان شهر و بازگشت به نزد عمهاش، بلقیس، معرفی میشوند. بلقیس و شوهرش، کلمیشی، سه پسر و یک دختر به نامهای خانمحمد، گلمحمد، بیگمحمد، و شیرو دارند. خشکسالی شدید امرار معاش این خانواده را که غالبا متکی بر چوپانی است دشوار کرده و آنان را به دیمیکاری که محصول و سود قابلتوجهی ندارد واداشته است. گلمحمد پسر دوم خانواده است که بهتازگی از خدمت اجباری سربازی بازگشته و همسری به نام زیور دارد. او و مارال عاشق یکدیگر میشوند و گلمحمد مارال را به همسری میگیرد.
شوهر آهو خانم – علی محمد افغانی
شوهر آهو خانم اثر علی محمد افغانی جزو بهترین رمان های ایرانی است که بعد از انتشار با استقبال عظیم طرفداران کتاب مواجه شد. این کتاب در سال 1340 منتشر شد و توانست بعد از مدتی به یکی از پرفروشترین کتابهای تاریخ ایران تبدیل شود. کتاب شوهر آهو خانم جایزه بهترین رمان سال را نیز به نام خود ثبت کرد.
افغانی در کتاب خود سعی کرده بهنوعی آیین چند همسری و وضعیت تاسفبرانگیز زنان را طی آن دوران مورد سرزنش قرار بدهد. منتقدان یکی از اصلیترین دلایل موفقیت این اثر را به توانایی نویسنده در نشان دادن جزئیات به بهترین شکل ممکن نسبت دادهاند. علی محمد افغانی هیچکدام از شخصیتهای فرعی داستانش را به حال خود رها نمیکند و از تک تک آنها در جایی درست طی داستانش استفاده میکند.
خلاصه داستان فصل نخست رمان شوهر آهو خانم بدین شرح است: سید میران سرابی، صاحب نانوایی و رئیس صنف در کرمانشاه، در عصری زمستانی در رمضان 1313 هجری خورشیدی در دکانش با همکاری به نام آقا شجاع دیدار میکند و خبرش میدهد که جلسه صنف پسافتاده تا پس از عید فطر. آقا شجاع میرود. سید میران در اندیشه آن است که تامین نان قشون را به انحصار خود درآورد. زن بسیار جوانی میآید و از میران، که به جای ترازودار قهرکردهاش پشت ترازو ایستاده، نان میخرد. زیبایی و ملاحت زن به دل میران مینشیند. دیگر بار زن با پسرکی فرخنام که فرزند صاحبخانهاش باشد برمیگردد که نان بخرد. میران با او همصحبت میشود، نامش را میپرسد که هماست و پیمیبرد که طلاق گرفته و از همسر و فرزندان دور افتاده و نیز دور از خویشان دهنشینش در کرمانشاه تنها مانده است.
استخوان خوک و دستهای جذامی – مصطفی مستور
کتاب استخوان خوک و دستهای جذامی یکی دیگر از بهترین رمان های ایرانی است که توسط مصطفی مستور نوشته و در سال 1383 منتشر شد. این اثر درواقع دومین رمان مستور به حساب میآید که بعد از انتشار توجه طرفداران زیادی را به سمت خود جلب کرد. این کتاب توسط منتقدان نیز تحسین شد و بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
ریشه عنوان این کتاب مربوط به حدیثی از امام علی (ع) است که فرمودند: به خدا سوگند که دنیای شما در نزد من پستتر و حقیرتر است از استخوان خوکی در دست جذامی. مستور روند داستان خود را به سمتی پیش برد تا مفهومش به پیام این حدیث گره بخورد. کتاب استخوان خوک و دستهای جذامی یکی از پرفروشترین کتابهای کشور محسوب میشود که تا سال 1393 به چاپ بیست و پنجم رسید.
خلاصه داستان این رمان بدین شرح است: داستان زندگی ساکنین یک ساختمان 17 طبقه به نام برج خاوران است که هر کدام مشکلات خود را دارند، دانیال با دغدغههای فلسفیاش، حامد دانشجوی عکاسی که بین عشق مهناز و نگار مانده، نوذر که به خاطر پول دست به هر جنایتی می زند، محسن و سیمین که در حال طلاق هستند و آینده دختر کوچک شان درنا معلوم نیست، دکتر مفید و همسرش افسانه که دنبال اهداکننده مغز استخوان به پسر رو به مرگشان الیاس هستند، سوسن که پس از سالها بدکارگی به خاطر امرار معاش عشق را با شاعری به نام کیانوش تجربه میکند، پریسا که در یک مهمانی مورد تجاوز قرار گرفته و به آینده خود نا امید است و آدمهایی از این دست که در آخر همه به رستگاری میرسند.
من او – رضا امیرخانی
من او یک رمان اثر رضا امیرخانی است که جزو بهترین رمان های ایرانی محسوب میشود؛ این اثر بعد از عرضه در سال 1387، سروصدای زیادی بهپا کرد و تبدیل به یکی از پرفروشترین کتابهای سال شد. رمان من او با نقدهای مثبت و تحسین گسترده منتقدان و طرفداران کتاب مواجه شد.
بسیاری از منتقدان و کتابدوستان این اثر را بهدلیل داستان عمیق و شخصیتهای جذابش مورد تحسین قرار دادند. یکی از مهمترین شخصیتهای این کتاب که بسیار مورد ستایش قرار گرفت شخصیت مصطفی بود؛ مصطفی درویشی است که حقیقت کاملا در دستان او قرار دارد و حکم ریش سپید داستان را دارد. یکی دیگر از نقاط قوت رمان من او، مربوط به کنایههای جذاب آن میشود که اگر بهشکل عمیق به آنها بیندیشید، پی میبرید که ریشه در واقعیت دارند.
خلاصه داستان رمان من او بدین شرح است: داستان مربوط به زندگی فردی به نام علی فتاح است و عشق پاک او با دختر خدمتکار خانوادهاش به نام مهتاب که به دلیل اعتقاد علی به عشقی پاک تا زمانی که از عشق راستین خود مطمئن نشده از ازدواج امتناع میکند و در خلال داستان از راهنماییهای درویشی مصطفی نام، از سلسلهای نامعلوم کمک میگیرد که نقش مهمی در داستان نیز دارد. مهتاب و علی هر دو عاقبت ناکام از دنیا میروند تا در جهان آخرت با یکدیگر ازدواج کنند. دو راوی در داستان هستند، یکی خود رضا امیرخانی و دیگری قهرمان داستان (علی فتاح) و این دو ماجراهای زندگی علی فتاح را از کودکی تا لحظه مرگ / ازدواج، روایت میکنند.
تنگسیر – صادق چوبک
تنگسیر اثر صادق چوبک یکی از بهترین رمان های ایرانی محسوب میشود که برپایه واقعیت نوشته شده و اسامی افراد نیز کاملا واقعی هستند. این اثر درواقع نخستین رمان چوبک است که در سال 1342 منتشر شد و یکی از پرفروشترین رمانهای ایرانی بهحساب میآید. منتقدان و کارشناسان دلیل اصلی موفقیت این کتاب را در کنار داستان جذابش، به شخصیتپردازی فوقالعاده آن نسبت دادهاند.
بدون شک مهمترین و تاثیر گذارترین شخصیت معرفی شده در کتاب، شخصیت زائر محمد است؛ درواقع زائر محمد نماد شجاعت و جوانمردی است که با وجود اعتقاد دینی و درستکاری، نمیتواند از انتقام گرفتن دست بکشد. ماجرای رمان تنگسیر در تنگستان بوشهر جریان دارد. این اثر یکی از مهمترین آثار ادبی تاریخ ایران بهشمار میآید که نویسندگان زیادی از آن الهام گرفتهاند.
نویسنده در این اثر روی جالبی از موضوع انتقام را به بیننده نشان میدهد؛ او بههیچ وجه سعی نمیکند در داستان خود از کلیشههای تکراری که نشاندهنده روی سیاه انتقامگیری هستند، استفاده کند؛ صادق چوبک این حق را به خود مخاطب میدهد تا براساس داستان به قضاوت این موضوع بپردازد.
خلاصه داستان رمان تنگسیر بدین شرح است: قهرمان داستان زائر محمد دلاور و جوانمرد تنگسیری است. او مردی است ساده و پاک و خانواده دوست، ولی برخی از شهرنشینان بندری سرمایه و دارایی وی را به امانت گرفته و خرج کردهاند. زائر محمد بر آن میشود تا از آنان انتقام سختی بگیرد. پس با زن و دو فرزندش وداع میگوید تا برای نگاهبانی از درستکاری و آبرو و مردانگی خود آخرین راه چاره را در پیش گیرد.
جزیره سرگردانی –سیمین دانشور
جزیره سرگردانی اثر سیمین دانشور جزو محبوبترین رمانهای ایرانی است که پس از انتشار در سال 1372، توجه بسیاری از طرفداران کتاب را به سمت خود جلب کرد.
کتاب جزیره سرگردانی تحسین گسترده منتقدین را بههمراه داشت؛ بسیاری از منتقدان به تحسین شخصیتهای داستان این کتاب پرداخته و آنها را قدرتمند توصیف کردند.
منتقدان همچنین اعتقاد داشتند دانشور توانسته به بهترین شکل ممکن داستان را پیش ببرد و از بیهوهگویی پرهیز کند. این اثر پس از انتشار بارها تجدید چاپ شد و توانست نام خود را به عنوان یکی از بهترین رمانهای ایرانی تاریخ جاودان کند.
خلاصه داستان کتاب جزیره سرگردانی بدین شرح است: مادر بزرگ هستی خانم نوریان است که عمریست با یاد تنها پسر کشته شدهاش زندگی میکند. پسری که در جریانهای سیاسی دهه سی، ققنوسوار خویشتن را در آتش میافکند تا نهالی پا بگیرد. خانم نوریان اندی است که نوههایش، هستی و شاهین را زیر بال و پر خود گرفته است. او که زمانی پیشه آموزگاری داشته، هنوز هم خاطره دیروزها و پریروزها رهایش نکرده، برای پیر احمدآباد و پسرش اشک میریزد. عشرت یا «مامان عشی» مادر هستی است که اکنون زن مرد پولداری پیوسته بادستگاه دولت و آمریکاییهاست و با ولنگاریهای خویش در فکر شکستن سد جنسیت است تا به خیال خود آدم شود و با نترسی، با مردان دله و هیزی میآمیزد که با بوی عطرهای جور واجور و ال.اس. دی و گراس شبهای خود را پر میکنند. او پیوند هستی است با دنیایی که از نداری مادربزرگ، فرسنگها دور است و این روزها بهدنبال همسر خوبی برای هستی میگردد.
بیشتر بخوانید
- بهترین رمان های تاریخی [ زندگینامه فرمانروایان باستانی ]
- بهترین رمان های جهان [ 100 رمان برتر از نگاه کاربران ]