کاملترین لیست اصطلاحات کیپاپ + راهنمای خرید آلبوم بی تی اس و کیپاپی
تقریبا غیرممکن است نام گروههای بزرگی همچون بی تی اس و بلک پینک را نشنیده باشید. گروههای نامبرده بهعنوان گروههای کیپاپ شناخته میشوند که خود کی پاپ دنیایی گسترده میان طرفدارهاست. دور از ذهن نیست که چنین جامعه وسیعی مجموعهای از اصطلاحات کیپاپ در خود گنجانده باشد. این بار میخواهیم سراغ این اصطلاحات برویم و راهنمای جامعی از آنها تحویل شما بدهیم.
قرار است پس از خواندن این مطلب به تمام اصطلاحات کیپاپ تسلط پیدا کنید و علاوه بر آن، تلفظ درست آنها را یاد بگیرید. بسیاری از طرفداران حتی طرفداران قدیمی، تلفظ اصطلاحات کیپاپ را به درستی نمیدانند. با مطالعه این صفحه مطمئن باشید که تلفظ درست را در اختیار دارید پس با ویدو همراه باشید.
کی پاپ یعنی چه؟
بسیاری از افراد گمان میکنند کی پاپ به هرگونه موسیقی گفته میشود که از کره جنوبی منتشر شده است؛ اما چنین توضیحی چندان درست نیست. کیپاپ به خودی خود یک ژانر موسیقی است که مبدأ آن کره جنوبی محسوب میشود. کیپاپ با بیتهای گیرا و موزیک ویدئوهای رنگارنگ و پرزرقوبرق به همراه طراحی رقص جذاب شناخته میشود. درواقع خوانندگان کیپاپی از جمله خوانندگان بااستعدادی هستند که به طور همزمان میتوانند خواندن و رقص را اجرا کنند.
کیپاپ تنها به گروهها ختم نمیشود؛ بلکه خوانندههای سولویی هم که در این سبک کار میکنند، جزو خوانندگان کیپاپ محسوب میشوند. معمولاً هر گروه کیپاپ سبک و استایل منحصربهفرد خود را دارد که متوجه این موضوع در ادامه خواهید شد.
لیست کامل اصطلاحات کی پاپ و معنای هر کدام
در این بخش به ترتیب حروف الفبا، مهمترین اصطلاحات کیپاپ قرار گرفتهاند و هرکدام دارای معرفی کوتاهی هستند. اگر از طرفداران کی پاپ یا بهاصطلاح کی فن هستید و دنبال اصطلاح خاصی میگردید، کافی است عبارت موردنظر خود را در صفحه با فشردن کلیدهای Ctrl + F جستوجو کنید.
آل کیل (All-Kill)
هنگامی که آهنگ یا آلبوم گروه یا خواننده سولویی بتواند صدرنشین مهمترین چارتهای کره جنوبی شود، گفته میشود گروه مذکور موفق به دریافت آل کیل شده است. درواقع آل کیل محبوبیت خواننده موردنظر را تنها در کره جنوبی نشان میدهد.
آلبوم فیزیکی کیپاپ (Kpop Physical Album)؛ از کجا آلبوم کی پاپ بخریم؟
معمولاً آلبومهای موسیقی فیزیکی تنها شامل سی دی و بوکلت کوچکی حاوی لیریک یا پیام خواننده برای طرفدارهاست اما آلبومهای فیزیکی کی پاپ از این موارد فراتر رفتهاند. آلبومهای کی پاپ معمولاً علاوه بر سی دی، دارای فتوبوک حاوی عکسهای خواننده مذکور، لیریک، پوستر و فتوکارت یا پستکارت هستند. طراحی آلبومهای فیزیکی کیپاپ بسیار زیباست و باعث محبوبیت زیاد آنها میان طرفداران میشود.
متأسفانه، طرفداران ایرانی قابلیت خرید مستقیم آلبومهای کیپاپ را ندارند؛ از این رو باید از شاپهای واسطه آلبومها را خریداری کنند. چندین شاپ واسطه در ایران وجود دارند که برخی خرید هوایی با باربری گرانتر و برخی دیگر خرید زمینی با باربری قیمت مناسب انجام میدهند.
آنتی فَن (Anti-Fan)
آنتی فن یا به عبارتی هِیتِر (Hater) متضاد کلمه فن یا طرفدار است و به طور کلی به افرادی گفته میشود که بهقدری از خوانندهای متنفر هستند که برای مسخره کردن یا توهین به خواننده مذکور زمان میگذارند. بهعنوان مثال به کسانی که به بی تی اس توهین میکنند، آنتی فن بی تی اس گفته میشود و یکی از اصطلاحات کیپاپ بی تی اس است.
آیدول (Idol)
آیدول به سلبریتیهایی گفته میشود که زیرمجموعه کیپاپ هستند. بهعنوان مثال گروههای استری کیدز و بی تی اس آیدول محسوب میشوند؛ اما خوانندگان هیپهاپ کره، آیدول خوانده نمیشوند.
ادیشن (Audition)
اُدیشن (تلفظ کرهای و بریتیش) به آزمونهای استعدادیابی گفته میشود که از طریق آنها کارآموز کمپانیها انتخاب میشوند. اُدیشن یا آزمون ورودی برای هر کمپانی سرگرمی متفاوت است؛ ولی به طور کلی بسته به مهارتی که فرد مراجعهکننده قصد دارد برای آن آزمون دهد، جلوی داورها قرار گرفته و اجرای خود را آغاز مینماید. معمولا در زمینه رقص، موسیقی و بازیگری اُدیشن گرفته میشود.
ارا (Era)
به فاصله زمانی بین یک کامبک با کامبک بعدی، اِرا گفته میشود. درواقع هنگامی که طرفداران میخواهند راجع به زمان خاصی از طول کار خواننده موردعلاقه خود صحبت کنند، از این کلمه استفاده میکنند. بهعنوان مثال اِرای «کیل دیس لاو» بلک پینک به زمان انتشار آهنگ کیل دیس لاو اشاره دارد.
استریم کردن (Streaming)
به زبان ساده، استریم کردن یعنی در پلتفرمهایی همچون یوتیوب و اسپاتیفای، به طور پیاپی به گوش دادن به موسیقی یا تماشای موزیک ویدئو بپردازید تا اینکه بازدید خواننده بالا برود. باید بگوییم استریم تنها مختص به اصطلاحات کیپاپ نیست و درواقع میان طرفداران خوانندههای مختلف جهان استفاده میشود. پس از انتشار هر کامبک، طرفداران به استریم آهنگهای جدید میپردازند.
استف (Staff)
اِستَف به دستاندرکارانی گفته میشود که در تولید موزیک ویدئو یا اجرای موزیک شوها رسیدگی میکنند؛ از جمله کارگردان، تکنسینها، تهیهکنندگان، بکآپ دنسرها و غیره.
استن کردن (Stanning) و استن
اِستَن کردن به معنای دنبال کردن کارها و برنامههای خوانندگان مدنظر است. تفاوت استن و فن هم در همین موضوع است؛ به این صورت که استنها زمان بیشتری پای دنبال کردن آرتیست و خواننده میگذارند. مثلاً به طرفداران پیگیرتر بی تی اس، بی تی اس استن گفته میشود.
اگیو (Aegyo)
اِگیو به حرکات بانمکی میگویند که با حالت چهره و یا نازک کردن صدا صورت میگیرد و میان طرفداران و بهخصوص خود آیدولهای کیپاپ بسیار رواج دارد.
بابل (Bubble) و یونیورس (Universe)
بابِل، یونیورس و دیگر اپلیکیشنهایی از این قبیل، به طرفداران اجازه میدهند که در ازای خرید اشتراک پولی، بتوانند به خوانندگان موردعلاقه خود پیام بدهند. قابل ذکر است که همه گروهها در اپلیکیشنهای مذکور حضور ندارند؛ مثلا گروه استری کیدز تنها در بابِل فعالیت میکند.
بایس (Bias) و بایس رکر (Bias Wrecker)
بایِس که بسیاری از افراد آن را بهاشتباه بیاس میخوانند، به عضو موردعلاقه افراد در گروه گفته میشود. این عبارت از اولین اصطلاحات کیپاپ است که هنگام ورود به دنیای کیپاپ با آن مواجه خواهید شد. بهعنوان مثال اگر عضو موردعلاقهتان در گروه بلک پینک، رزی است، باید بگویید بایِس من از بلک پینک، رزی است.
معنی بایس رکر در کیپاپ ساده است. بایِس رِکِر بهنوعی بایِس دوم افراد محسوب میشود؛ به اینگونه که بایِس رِکِر بهقدری توجه طرفدار را جلب میکند که در انتخاب بایس خود، دوبهشک میشود. گاهی اوقات طرفداران بهجای گفتن عبارت کامل، تنها به عبارت رکر بسنده میکنند؛ اما معنی رکر در کیپاپ همان بایس رکر است.
بلک اوشن (Black Ocean)
در برخی از فستیوالها و مراسمها که قرار است خوانندگان مختلفی در آن اجرا کنند، طرفداران هر آرتیست لایت استیک منحصر به آرتیست خود را با خود حمل میکنند. حال بلک اوشِن موقعیتی بدی است که در آن طرفداران تصمیم میگیرند به نشانه اعتراض به موضوعی، لایت استیکهای خود را خاموش کرده و سالن را به محیطی متروک تبدیل کنند.
بکآپ دنسر (Backup Dancer)
بکآپ دنسر به افرادی گفته میشود که هنگام اجرای خوانندهها، در کنار آنها روی استیج اجرا میکنند و میرقصند. بسیاری از آیدولهای کی پاپ هنگام دوران کارآموزی، بکآپ دنسر دیگر خوانندگان میشوند.
بیگ ثری (Big 3)
به سه کمپانی بزرگ در صنعت سرگرمی کره جنوبی، بیگ 3 گفته میشود. برای مدت مدیدی بیگ 3 شامل کمپانی جی وای پی، وای جی و اس ام میشد؛ اما حالا کمپانی وای جی جای خود را به کمپانی بیگ هیت داده است.
پرفکت آل کیل (Perfect All-Kill)
پرفکت آل کیل زمانی کسب میشود که آهنگ یا آلبوم مذکور علاوه بر صدرنشینی در چارتهای مهم، در چارت هفتگی iChart هم در مقام اول بنشیند.
جشنوارههای موسیقی: سئول موزیک اواردز، جشنواره ماما، جشنواره ملون و جشنواره گلدن دیسک
جشنوارههای نامبرده همگی از مهمترین جشنوارههای موسیقی هستند که هرکدام دستهبندی جوایز منحصربهفرد خود را دارند. سئول موزیک اواردز مهمترین جشنواره محسوب میشود که جایزه بزرگ سال یا همان دسانگ، به این جشنواره تعلق دارد.
دباک (Daebak)
دِباک عبارتی است که تنها محدود به اصطلاحات کیپاپ نیست و توسط همه مردم کره جنوبی استفاده میشود. دِباک معادل «چه عالی» محسوب شده و هنگام بروز هیجان پس از دیدن موردی فوقالعاده گفته میشود.
دبیو (Debut)
دِبیو یکی دیگر از مهمترین اصطلاحات کیپاپ است که بهوفور اشتباه تلفظ میشود. دبیو نهتنها در کیپاپ بلکه در باقی صنایع به معنی شروع رسمی کار یک آیدول است. بهعنوان مثال گروه ایتزی با آهنگ «Dalla Dalla» در تاریخ 12 فوریه 2019 دبیو کردند.
دسانگ (Daesang) و بونسانگ (Bonsang)
دِسانگ از بزرگترین جوایز کسب شده توسط آرتیستهای کیپاپ است که در باقی مراسمها با نام «جایزه بزرگ یا Grand Prize» شناخته میشود. این جایزه در دسته آلبوم سال و آهنگ سال داده میشود. برای ارزیابی جایزه دسانگ، به فروش فیزیکالی و دیجیتالی سالانه آرتیست توجه میشود. بونسانگ هم معادل عبارت «جایزه اصلی یا Main Prize» بوده و میتواند بیش از یک برنده داشته باشد؛ اما دسانگ تنها به یک آرتیست تعلق میگیرد.
دیسبند (Disband)
دیسبَند یکی از تلخترین اصطلاحات کیپاپ است که به معنای اتمام کار یک گروه تلقی میشود. هنگامی که گروهی دیسبند میشود؛ یعنی اعضای آن گروه دیگر زیر نام گروه مذکور باهم کار نخواهند کرد.
دیسپچ (Dispatch)
دیسپَچ یکی از آژانسهای خبری کره جنوبی است که اخباری حول محور آیدولها و دیگر بازیگران میچرخد. معمولا آیدولهای کیپاپ و بازیگران سعی میکنند از هرگونه درگیری با دیسپچ پرهیز کنند چرا که دیسپچ منبع شایعات بزرگ است.
روکی (Rookie)
روکی از جمله اصطلاحات کیپاپ مهم است که به گروههای تازهکار گفته میشود. در جشنوارههای مختلف جایزهای در دسته «بهترین گروه روکی سال» هم به گروههایی که تازه دبیو کردهاند، تعلق میگیرد.
ساب یونیت (Sub-Unit)
گاهی اوقات چندین عضو از یک گروه، گروهی زیرمجموعه گروه اصلی تشکیل میدهند و به طور کل این عبارت به معنای «زیر گروه» است. بهعنوان مثال گروه Super Junior – K.R.Y با سه عضو، ساب یونیت گروه بزرگ سوپر جونیور است.
ساسنگ فن (Sasaeng Fan)
ساسِنگ فَن یکی از اصطلاحات کیپاپ است که شنیدن آن برای طرفداران حس نارضایتی ایجاد میکند. ساسِنگ فن به افرادی گفته میشود که بیش از حد نرمال در کار آرتیست موردعلاقه خود دخالت کرده و باعث ایجاد مزاحمت و در برخی موارد، باعث ایجاد خطرهایی برای آنها میشوند.
سلکا (Selca)
سِلکا یک کلمه کرهای به معنی «تصویر از خود» است و درواقع همان سِلفی است.
موقعیتها در گروههای کیپاپ: سنتر و ویژوال
موقعیتها در گروههای کیپاپی علاوه بر موارد گفته شده شامل لید ووکالیست، ساب ووکالیست و لیدر میشود که در ادامه این موقعیتها را به طور جداگانه خواهیم آورد. و اما منظور از سِنِتر گروه، عضوی است که در موزیک ویدئوها، اجراها، فیلمبرداریها و عکاسیها معمولا در جایی قرار میگیرد که مرکز توجه باشد. معمولا سنتر گروه، محبوبترین عضو گروه است. ویژوال گروه به عضوی گفته میشود که به استانداردهای زیبایی کره جنوبی نزدیکتر است و معمولا سنتر گروه هم قرار داده میشود.
سولو استن (Solo Stan)
سولو استن به طرفدار یک گروه گفته میشود که تنها یکی از اعضای گروه را استن و دنبال میکند. در برخی موارد سولو استنها با باقی اعضای گروه مشکل دارند و از همین رو، عبارت سولو استن از جمله اصطلاحات کیپاپ منفور محسوب میشود.
سیزن گریتینگز (Season Greetings)
علاوه بر آلبومهای فیزیکال، یکی از آیتمهایی که طرفداران به خرید آن علاقه نشان میدهند، سیزِن گریتینگز است. سیزن گریتینگز درواقع یک پکیج است که به طور سالانه برای هر گروه منتشر میشود و دارای آیتمهای مختلفی از جمله تقویم، سالنامه، فتوکارت و غیره است.
شیپ کردن (Shipping) و شیپر (Shipper)
شیپ کردن نهتنها یکی از اصطلاحات کیپاپ بلکه از اصطلاحات دیگر فندومها همچون پاترهدهاست. به طور کل این عبارت زمانی گفته میشود که طرفدار دوست دارد دو نفر از افراد موردعلاقهاش، باهم رابطهای احساسی داشته باشند. بهعنوان مثال اگر کسی میگوید جنی و جونگ کوک را شیپ میکند؛ یعنی دوست دارد این دو در رابطهای احساسی باشند. به خود طرفدار مذکور نیز شیپِر گفته میشود.
فن بوی (Fanboy) و فن گرل (Fangirl)
همانطور که میتوان حدس زد، فن بوی به طرفداران پسر یک آرتیست و فن گرل به طرفداران دختر گفته میشود.
فن ساین (Fansign) و فن میتینگ (Fan Meeting)
هر دو عبارت، به ملاقات آرتیستها و طرفدارانشان برمیگردد. مهمترین فعالیت در فن ساین، امضا شدن آلبومهای طرفداران توسط آرتیست موردعلاقهشان است.
فن سرویس (Fan Service)
به هر کاری که آیدولها برای رضایت طرفدارهایشان انجام میدهند، فن سرویس گفته میشود.
فن چنت (Fanchant)
فن چَنت از جمله اصطلاحات کیپاپ منحصربهفرد است که به بخشی از آهنگ گفته میشود که طرفداران برای تشویق آرتیست، آن را دست جمعی میخوانند.
فنکم (Fancam)
فَنکَم در واقع قطعه ویدئویی است که طرفداران از آرتیست موردعلاقهشان میگیرند. فن کمها معمولا تنها یکی از اعضا را در بر میگیرند.
فندوم (Fandom)
فَندوم شاید در میان اصطلاحات کیپاپ، مهمترین عبارت باشد. درواقع به مجموعه طرفداران یک گروه یا آرتیست سولو، فندوم گفته میشود. هر یک از فندومها رنگ و نام منحصربهفرد خودشان را دارند. بهعنوان مثال به فندوم گروه سوپر جونیور ELF گفته میشود و رنگ این فندوم، آبی است.
فن فیکشن (Fanfiction)
فن فیکشن یا فیک که بسیاری از طرفداران بهاشتباه آن را فِیک تلفظ میکنند، داستانی تخیلی از آرتیستهاست که توسط طرفداران نوشته میشود.
فن وار (Fanwar)
به بحث و جدل میان فندومهای مختلف، فن وار گفته میشود.
لایت استیک (Light Stick)
لایت استیک به آیتمی گفته میشود که طرفداران هنگام کنسرت آن را روشن کرده و اقیانوسی از نورهای رنگی تشکیل میدهد. لایت اِستیک از ترکیب لوگوی گروه و رنگ فندوم ساخته میشود و مختص هر گروه است.
لیدر (Leader)
یکی دیگر از مهمترین اصطلاحات کیپاپ، عبارت لیدر است. لیدِر یکی از موقعیتهای اعضا در گروه محسوب شده و بهنوعی سرگروه است. معمولا لیدر گروهها بزرگترین عضو گروه است؛ اما در این مورد استثنائاتی وجود دارد.
مِرچ (Merch)
به هر وسیلهای که مربوط به کیپاپ است، مرچ گفته میشود. ممکن است مرچها از طرف کمپانی آرتیست و اورجینال باشند یا اینکه توسط طرفدارها طراحی شده باشند.
موزیک شوها: موزیک بنک (Music Bank) ، اینکیگایو (Inkigayo)
موزیک شوها نقشی اساسی در کیپاپ بازی میکنند و درواقع برنامهای هفتگی هستند که از تلویزیون کره جنوبی پخش میشوند. در موزیک شوها، آرتیستهای کیپاپ به اجرای آهنگهای جدیدشان میپردازند و هر برنامه یک برنده هم دارد.
مولتی فن (Multifan)
مولتی فن به طرفدارانی گفته میشود که بیشتر از یک آرتیست را دنبال میکنند.
مکنه (Maknae)
مَکنه گروه، به کوچکترین عضو گروه کیپاپ گفته میشود. این کلمه به معنای «کوچکترین» در زبان کرهای است. بهعنوان مثال مکنه گروه استری کیدز، جونگین است.
اصطلاحات کیپاپ که باید بدانید
هر فندومی، چه فندوم فیلم و سریالهای هالیوودی و چه موسیقی شرقی، دنیای منحصربهفرد خود را دارند که در آن طرفداران میتوانند محیطی گرم با یکدیگر ساخته و با طرفداری از آرتیست موردعلاقه خود، خوش بگذرانند. کره جنوبی در ساخت چنین دنیایی پیشتاز بوده و علاوه بر دنیای کیپاپ، دنیای کی دراما هم داریم که خود اصطلاحات کیدراما صفحهای جداگانه میطلبد. اگر شما از طرفداران کی دراما هستید پیشنهاد میدهیم مطالب بازیگران محبوب کره ای، سریال های کره ای و فیلم های کره ای را به هیچ عنوان از دست ندهید.
آیا شما هم به موسیقی کره جنوبی علاقه دارید؟ گروه موردعلاقهتان کدام است؟ آرتیست سولو موردعلاقهتان چطور؟ شما میتوانید با سر زدن به صفحات بیوگرافی گروه بی تی اس و بیوگرافی گروه بلک پینک، در صورتی که این دو گروه بااستعداد را نمیشناسید، با آنها آشنا شوید. اگر دیگر اصطلاحات کیپاپ سراغ دارید که در لیست این صفحه وجود ندارد، میتوانید آن را از طریق نظرات انتهای صفحه با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متدال:
1) معنی نتیزن در کیپاپ چیست؟
نتیزنهای کرهای همان شهروندان یا طرفداران کرهای هستند.
2) بایس به معنی کراش است؟
خیر. بایس به معنای فرد موردعلاقه طرفدار در گروه موردعلاقهاش است.
3) به طرفداران بی تی اس چه میگویند؟
آرمی نام فندوم بی تی اس است.
4) به فندوم اکسو چه میگویند؟
طرفداران اکسو، اکسو اِل صدا میشوند.