فیلم و سریالبهترین‌های فیلم و سریال

بهترین فیلم های ممنوعه که نباید تماشا کنید (معرفی 10 فیلم توقیف شده)

4/5 - (2 امتیاز)

در طول تاریخ سینمای جهان، بهترین فیلم های ممنوعه به دلایل مختلف مجوز پخش یا اکران عمومی دریافت نکرده‌اند. برخی از این فیلم‌ها به دلیل صحنه‌های دلخراش و منزجرکننده و به دلیل مغایرت با اصول و ضوابط اخلاقی جامعه، توقیف شده‌‌اند.

اکثر فیلم‌های ممنوعه با هدف بررسی مسائل اجتماعی، مذهبی و روان‌شناختی سعی در ایجاد شک و دوگانگی در تجربیات و باورهای ریشه‌دار مردم دارند و از این راه سعی می‌کنند تا روی بینندگان اثر بگذارند و آن‌ها را تا انتهای فیلم به خود جذب کنند.

تا به حال شاید فکر می‌کردید که توقیف و سانسور فیلم‌ها تنها در ایران وجود دارد و در سایر کشورها معمول نیست؛ اما واقعیت این است که توقیف فیلم‌ها نه تنها در ایران، بلکه در کشورهای دیگر نیز رخ می‌دهد و این مشکل در جوامع اروپایی نیز نگرانی فیلمسازان را به همراه دارد. دلایل توقیف و سانسور فیلم‌ها می‌تواند شامل محتوای ضد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی باشد.

در مقاله بهترین فیلم های ممنوعه به آثاری مانند جن گیر، راز داوینچی، سالو و فیلم های ممنوعه ایرانی مثل گل سرخ اشاره داریم. تا انتها همراه ویدو باشید.

رمز داوینچی – The Da vinci code

بهترین فیلم های ممنوعه ؛ رمز داوینچی - The Da vinci code

  • سال اکران: 2006
  • کارگردان: Ron Howard
  • بازیگران: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Alfred Molina
  • امتیاز ای ام دی بی (IMDb): 6.6
  • امتیاز راتن تومیتوز (Rotten Tomatoes): 25%
  • باکس آفیس: 760 میلیون دلار

“The Da Vinci Code” یک فیلم هیجان انگیز رازآلود آمریکایی است که بر اساس رمانی با همین نام اثر دن براون، ساخته شد.

داستان‌های این فیلم تفاوت زیادی با کتاب دارند و همین امر موجب شد تا نظرات و نقدهای تندی را دریافت کند. فیلم “کد داوینچی” در بسیاری از کشورها از جمله چین، سریلانکا، جزایر سلیمان، ساموآ، مصر، هند و اردن به دلیل داشتن تحریفات و اشتباهات تاریخی در ساختار فیلمنامه، ممنوع اعلام شد.

این اشتباهات تاریخی شامل نسبت زوجیت بین عیسی مسیح و مریم مقدس و ادعای دو هزار ساله بودن کلیسای کاتولیک است. بسیاری از اعضای کلیسا به مردم عادی توصیه کردند که این فیلم را نادیده بگیرند.

فیلم “The Da Vinci Code” پس از اکران به دومین فیلم پردرآمد سال ۲۰۰۶ تبدیل شد. با این حال، فیلم توسط منتقدان نقدهای منفی دریافت کرد. پایان این فیلم به دو قسمت دیگر به نام‌های “فرشتگان و شیاطین” (۲۰۰۹) و “آتش جهنم” (۲۰۱۶) ختم شد.

در داستان این فیلم، رابرت لنگدان، استاد سمبولوژی مذهبی از دانشگاه هاروارد به عنوان مظنون اصلی در قتل وحشتناک و غیرمعمول ژاک سونیه، مدیر موزه لوور، شناخته می‌شود. در بدن قربانی، نمادهای نگران‌کننده‌ای یافت می‌شود و پلیس تحقیقات خود را آغاز می‌کند.

گل سرخ ؛ فیلم های ایرانی ممنوعه که در خارج ساخته شده اند

گل سرخ ؛ فیلم های ممنوعه ایرانی ساخته شده در خارج از ایران

  • سال اکران: 2014
  • کارگردان: سپیده فارسی
  • بازیگران: مینا کاوانی، واسیلیس کوکلانی، ابوالفضل مرادی، شبنم طلوعی
  • امتیاز ای ام دی بی (IMDb): 6.1
  • باکس آفیس:

فیلم ایرانی گل سرخ محصول مشترک کشورهای فرانسه، ایران و یونان است. این فیلم به کارگردانی سپیده فارسی در بخش سینمای معاصر جشنواره جهانی فیلم تورنتو ۲۰۱۴ به نمایش گذاشته شد و در فوریه ۲۰۱۵ نیز در جشنواره گوتنبرگ در سوئد به نمایش درآمد.

سپیده فارسی در گفتگو با جروزالم پست اعلام کرد که یکی از منابع الهام او برای خلق شخصیت سارا در این فیلم، نهال سحابی بوده است. همین امر موجب شد تا فیلم گل سرخ از فیلم‌های ممنوعه ایرانی به شمار آید.

در فیلم “گل سرخ”، رابطه بین یک دختر جوان و یک مرد میانسال در زمان اعتراضات سال ۸۸ و تظاهرات خیابانی به تصویر کشیده می‌شود. این دختر، همراه با گروهی از تظاهرکنندگان در جستجوی یک پناهگاه است تا از نیروهای انتظامی و نظامی فرار کنند. آنها به خانه علی، تنها شاهد این اتفاقات، پناه می‌برند. در میان، دختری به نام سارا دوباره به خانه علی بازمی‌گردد.

آخرین تانگو در پاریس – Last Tango in Paris ؛ فیلم ممنوع شده تاریخ

بهترین فیلم های ممنوعه ؛ آخرین تانگو در پاریس - Last Tango in Paris

  • سال اکران: 1972
  • کارگردان: Bernardo Bertolucci
  • بازیگران: Marlon Brando, Maria Schneider, Maria Michi, Giovanna Galletti
  • امتیاز ای ام دی بی (IMDb): 6.9
  • امتیاز راتن تومیتوز (Rotten Tomatoes): 84%
  • باکس آفیس: 96 میلیون دلار

“آخرین تانگو در پاریس” یک فیلم درام و اروتیک سال ۱۹۷۲ است. این فیلم در تاریخ اکتبر ۱۹۷۲ در جشنواره فیلم نیویورک اکران شد و در اکران تئاتری آمریکا ۳۶ میلیون دلار فروش داشت که آن را به عنوان هفتمین فیلم با بالاترین درآمد سال ۱۹۷۳ تبدیل کرد.

نمایش واقع‌گرایانه روابط و آشفتگی عاطفی این فیلم منجر به بحث و جدل بین‌المللی شد. فیلم “آخرین تانگو در پاریس”، این اثر درام ایتالیایی/فرانسوی، در زمان اکران خود شهرت و نقدهای تند زیادی را تجربه کرد.

به دلیل داشتن صحنه‌های صریح، برخی از منتقدان به شدت به این فیلم انتقاد کردند و این اثر به مدت ۳۰ سال در کشورهایی مانند کره جنوبی، پرتغال، سنگاپور، ایتالیا و شیلی توقیف شده و پخش آن ممنوع اعلام شد.

داستان آخرین تانگو در پاریس درباره آشنایی یک مرد آمریکایی و یک زن فرانسوی است که هر دو در زندگی گذشته خود تجربه‌های ناخوشایندی را تجربه کرده‌اند و با یکدیگر وارد رابطه‌ای عجیب می‌شوند. درنهایت، هیچ‌چیز به آسانی پیش نمی‌رود و این دو با چالش‌های بسیاری در رابطه‌شان مواجه می‌شوند.

جن گیر – The Exorcist

بهترین فیلم های ممنوعه ؛ جن گیر - The Exorcist

  • سال اکران: 1973
  • کارگردان: William Friedkin
  • بازیگران: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Lee J. Cobb, Kitty Winn
  • امتیاز ای ام دی بی (IMDb): 8.1
  • امتیاز راتن تومیتوز (Rotten Tomatoes): 78%
  • باکس آفیس: 441.3 میلیون دلار

فیلم جن‌گیر به دلیل محتوای مذهبی‌اش و وحشتناک بودن در آن زمان، باعث جنجال زیادی شد و به عنوان یکی از فیلم‌هایی که نباید دیده شوند مطرح شد. این اثر، بر اساس رمانی به همین نام که در سال ۱۹۷۱ منتشر شد در سبک ترسناک و ماورایی ساخته شد.

جن گیر در سال ۱۹۷۳ منتشر شد و در ابتدا نظرات منتقدان متفاوت بود. گزارش‌ها نشان می‌دهد که برخی از بینندگان پس از اکران فیلم جن‌گیر در سینماها بر اثر صحنه‌های ترسناک و وحشتناک با تهوع، غش و حمله قلبی مواجه شدند. چندین شهر تلاش کردند تا اکران جن گیر را به طور کامل ممنوع یا از حضور کودکان در سینماها جلوگیری کنند.

اهمیت فرهنگی این فیلم باعث شد تا برای اولین بار یک فیلم ترسناک برای جایزه اسکار بهترین فیلم نامزد شود. همچنین، این فیلم تأثیر قابل توجهی بر فرهنگ عمومی داشت و بسیاری از منابع آن را یکی از برترین فیلم‌های ترسناک تاریخ می‌دانند. در سال ۲۰۱۰، این فیلم به عنوان یک اثر “با اهمیت فرهنگی، تاریخی و جذابیت هنری” توسط کتابخانه کنگره آمریکا برگزیده شد.

داستان فیلم درباره یک دختر جوان است که توسط یک موجود شیطانی تسخیر می‌شود و مادرش سعی می‌کند او را از طریق یک جن‌گیر توسط دو کشیش کاتولیک نجات دهد.

شیطان مرده – The Evil Dead

بهترین فیلم های ممنوعه ؛ شیطان مرده - The Evil Dead

  • سال اکران:
  • کارگردان:
  • بازیگران:
  • امتیاز ای ام دی بی (IMDb): 7.4
  • امتیاز راتن تومیتوز (Rotten Tomatoes): 86%
  • باکس آفیس: –

فیلم شیطان مرده به دلیل صحنه‌های خشونت‌آمیز در کشورهای مالزی، انگلستان، آلمان، سوئد، ایسلند، ایرلند و سنگاپور مجوز پخش نگرفت. فیلم به عنوان یکی از آثار Video Nasty شناخته شد و در بریتانیا توقیف شد. (ویدیو ناستی یک اصطلاح عامیانه است که توسط انجمن بینندگان و شوندگان ملی (NVALA) در انگلستان معروف شده است و به تعدادی فیلم کم کیفیت یا ترسناک با بودجه کم اشاره دارد که به خاطر محتوای خشونت‌آمیزشان توسط رسانه‌ها، نقادان اجتماعی و گروه‌های مذهبی مورد انتقاد قرار گرفتند.)

با وجود بودجه محدود، سازنده فیلم تلاش کرد تا فیلم را ترسناک و بی‌پرده بسازد. صحنه‌های خشونت‌آمیز و روابط غیرعادی در فیلم مرده شریر، واکنش‌های شدیدی را به دنبال داشت. علی‌رغم تمام این مشکلات، فیلم به سودآوری بالا رسید و در جایگاه فیلم کالت (فیلم‌های کالت (Cult Film) به عنوان فیلم‌هایی شناخته می‌شوند که عموماً خارج از جریان اصلی سینما قرار دارند و طرفداران پروپاقرصی دارند که به عنوان هواداران کالت فیلم شناخته می‌شوند.) قرار گرفت. همچنین، دو نسخه دنباله و یک نسخه بازسازی از فیلم ساخته شده و یک سریال مبتنی بر آن نیز تولید شد.

داستان فیلم درباره پنج جوان است که به دلایل مختلف وارد یک کلبه جنگلی می‌شوند. آن‌ها به هشدار یک کتاب مرموز درباره ترک کلبه، اهمیت نمی‌دهند. این بی‌توجهی باعث درگیر شدن جوانان با نفرین‌ها و وقایع ترسناک درون کلبه می‌شود.

فیلم سینمایی سیاسی و ممنوعه مارمولک

بهترین فیلم های ممنوعه ؛ مارمولک

  • سال اکران: 1382
  • کارگردان: کمال تبریزی
  • بازیگران: پرویز پرستویی، بهرام ابراهیمی، شاهرخ فروتنیان، رضا سعیدی
  • باکس آفیس: ۱٫۵ میلیارد تومان

فیلم مارمولک یکی از بهترین فیلم های ممنوعه ایرانی است که توسط کمال تبریزی کارگردانی شده است. این اثر برگرفته از فیلم‌های “ما فرشته نیستیم” (۱۹۸۹) و “زائر” (۱۹۲۳) به نویسندگی و کارگردانی چارلی چاپلین است و نگاهی نوین به مسائل روحانیت و جامعه دارد.

در بیست و دومین دوره جشنواره فیلم فجر، مارمولک برنده جایزه سیمرغ بهترین فیلمنامه و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. با اینحال اکران عمومی این فیلم در چند شهر ممنوع اعلام شد.

برخی از شخصیت‌های معروفی مانند احمد جنتی، حسن روحانی، محمدرضا مهدوی‌کنی و جعفر سبحانی که از روحانیون و مدرسان حوزه علمیه قم هستند، تلاش کردند تا اکران این فیلم متوقف شود. بالاخره، پس از تلاش‌های تهیه‌کننده، فیلم “مارمولک” پس از حدود دو دهه از اکران نخستش در شبکه نمایش خانگی منتشر شد.

مارمولک یکی از بهترین فیلم های ممنوعه، داستان یک دزدی را روایت می‌کند که به منظور فرار از دست پلیس، لباس یک روحانی را می‌دزدد و خود را جای او قرار می‌دهد.

قاتلین بالفطره – Natural Born Killers

بهترین فیلم های ممنوعه ؛ قاتلین بالفطره - Natural Born Killers

  • سال اکران: 1994
  • کارگردان: Oliver Stone
  • بازیگران: Woody Harrelson, Juliette Lewis, Robert Downey Jr., Tommy Lee Jones
  • امتیاز ای ام دی بی (IMDb): 7.2
  • امتیاز راتن تومیتوز (Rotten Tomatoes): 51%
  • باکس آفیس: 110 میلیون دلار

“Natural Born Killers” یک فیلم جنایی آمریکایی ساخته سال ۱۹۹۴ است. این فیلم در فروش بلیت با موفقیت بالایی مواجه شد و ۱۱۰ میلیون دلار درآمد در مقابل بودجه تولید ۳۴ میلیون دلاری خود داشت.

این اثر پس از اکران خود با نقدهای متفاوتی روبرو شد. برخی از منتقدان داستان، بازیگری، طنز و ترکیبی از اکشن و عاشقانه را ستودند، در حالی که برخی دیگر فیلم را بیش از حد خشونت‌آمیز دانستند. فیلم پس از اکران در ایرلند به دلیل خشونت گرافیکی خود به‌طور کامل متوقف شد.

فیلم قاتلین بالفطره به خاطر محتوای خشونت‌آمیز و الهام بخش برای جرائم “کاپی‌کت” در سال ۲۰۰۶ توسط Entertainment Weekly به عنوان هشتمین فیلم بحث‌برانگیز در تاریخ نامیده شد.

به دلیل اینکه این فیلم به نظر می‌رسد خشونت و قتل‌های وحشتناک را تجلیل و تمجید می‌کند، “قاتلین بالفطره” به عنوان عامل الهام‌بخش قتل جمعی در دبیرستان هیث و حادثه قتل عام دبیرستان کلمباین، که هر دو در آمریکا رخ دادند، متهم شناخته شد.

فیلم روایتگره داستان دو عاشق است که به قتل و کشتارهای وحشتناکی می‌پردازند. این دو فرد و جنایاتشان توسط رسانه‌ها تحسین شده و به عنوان نمونه‌ای از موفقیت و سازمان‌دهی ستایش می‌شوند.

سالو یا ۱۲۰ روز در سودوم – Salò or 120 Days of Sodom

بهترین فیلم های ممنوعه ؛ سالو یا ۱۲۰ روز در سودوم - Salò or 120 Days of Sodom

  • سال اکران:
  • کارگردان: Pier Paolo Pasolin
  • بازیگران:
  • امتیاز ای ام دی بی (IMDb): 5.8
  • امتیاز راتن تومیتوز (Rotten Tomatoes): 71%
  • باکس آفیس:

یکی از معروف‌ترین فیلم‌های ممنوعه در تاریخ سینما و جنجال‌برانگیزترین فیلم سالو یا ۱۲۰ روز در سودوم است. اگرچه “سالو” به دلیل موضع مشخص خود درباره فساد سیاسی، سوءاستفاده از قدرت و فاشیسم، بسیار مورد توجه قرار گرفته است، اما همچنان به عنوان یکی از فیلم‌هایی که نگران‌کننده‌ترین و بحث‌برانگیزترین آثار تمام دوران به شمار می‌رود.

نسخه برش‌نخورده فیلم “سالو” در دهه ۹۰ میلادی و دهه اول قرن ۲۱ در استرالیا، نیوزیلند و بریتانیا منتشر شد، اما هنوز این فیلم در چندین کشور مختلف ممنوع است. پازولینی در کمتر از یک ماه پس از انتشار فیلم به شکل وحشیانه‌ای توسط چند مخالف “سالو” به قتل رسید. با این حال، پرونده مرگ او هنوز هم در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

فیلم “سالو” داستان یک گروه از فاشیست‌ها است که هجده نوجوان را ربوده و قبل از کشتن آن‌ها، آن‌ها را مورد آزار، سادیسم و شکنجه‌های جنسی قرار می‌دهند. به دلیل تصاویر گرافیکی از شکنجه‌های ذهنی، تجاوز و قتل وحشیانه جوانان، این فیلم در بسیاری از کشورها ممنوع شد.

مرد زشت – an ugly man

بهترین فیلم های ممنوعه ؛ مرد زشت - an ugly man

  • سال اکران: 1969
  • کارگردان: Yılmaz Güney
  • بازیگران: –
  • باکس آفیس:

فیلم “مرد زشت” (Bir Çirkin Adam) یک فیلم ترسناک ترکی است که در سال ۱۹۶۹ تولید شد. این اثر به کارگردانی و بازیگری ییلماز گونی انجام شده است. به دلیل نمایش واقعیت‌های اجتماعی کشور، فیلم “مرد زشت” ممنوع شد.

داستان فیلم ترکی مرد زشت درباره یک قاتل جوان به نام بینو است که در تلاش است تا پدرش را پیدا کند.

عنبکوت مقدس

بهترین فیلم های ممنوعه ایرانی ؛ عنبکوت مقدس

  • سال اکران: 2022
  • کارگردان: علی عباسی
  • بازیگران: مهدی بجستانی، زر امیرابراهیمی، آرش آشتیانی، فروزان جمشیدنژاد
  • امتیاز ای ام دی بی (IMDb):
  • امتیاز راتن تومیتوز (Rotten Tomatoes):
  • باکس آفیس: ۱٬۷ میلیون دلار

فیلم های ممنوعه ایرانی مثل عنکبوت مقدس به خاطر درون‌مایه سیاسی و مذهبی که دارند بیشتر مورد نقد و بررسی مخاطبین و صاحب‌نظران قرار می‌گیرند. از همین رو توقیف شدن این نوع از آثار همیشه قابل حدس است. این فیلم ساخته سال 2022 و محصول مشترک دانمارک، آلمان، سوئد و فرانسه است.

فیلم “عنکبوت مقدس” در سبک نوآر، دلهره‌آور و جنایت واقعی ساخته شده است. داستان فیلم بر اساس زندگی یک قاتل زنجیره‌ای واقعی به نام سعید حنایی است که بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۱ در مشهد ۱۶ زن را به قتل رسانده است.

تولید این فیلم به صورت رسمی در سال ۲۰۱۶ اعلام شد و پس از تلاش‌های ناموفق برای فیلمبرداری در ایران و ترکیه در سال ۲۰۲۱ در اردن صورت گرفت.

فیلم “عنکبوت مقدس” در جشنواره فیلم کن انتخاب شده و در مه ۲۰۲۲ نمایش داده شد. زر امیرابراهیمی به عنوان نخستین بازیگر زن ایرانی برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن از این جشنواره شد.

این فیلم از سوی منتقدان استقبال مثبتی داشت و به عنوان یکی از بهترین فیلم‌های ایرانی سال ۲۰۲۲ شناخته شد. از لحاظ فنی، کارگردانی، بازیگری و نوشتار، فیلم “عنکبوت مقدس” تحسین بسیاری را به دنبال داشته است و به عنوان یکی از موفق‌ترین فیلم‌های سال در صنعت فیلم ایران شناخته شده است.

فیلم ایرانی دیگری با این عنوان عنکبوت در سال 1398 با بازی محسن تنابنده ساخته شدو فروش گیشه این اثر ۲٬۷۴۰٬۴۱۵٬۰۰۰ تومان اعلام شده است.

داستان فیلم روایتگر تحقیقات یک روزنامه‌نگار زن در مورد قاتل زنجیره‌ای، سعید حنایی، در مشهد است.

معرفی برترین فیلم های ممنوعه و توقیف شده تاریخ

در این مقاله، فهرستی از بهترین فیلم های ممنوعه را که به دلیل عواملی مانند سیاسی-اجتماعی، فرهنگی و روان‌شناختی در برخی کشورها توقیف یا مجوز پخش نگرفته‌اند را بررسی کردیم. به علاوه از اطلاعات اصلی این فیلم‌ها مانند بازیگران، کارگردان و سال انتشار، علت ممنوعیت آن‌ها نیز صحبت کردیم.

در این مقاله، چندین مورد از فیلم‌های توقیف شده در سینماهای جهان و فیلم‌های ممنوعه ایرانی را معرفی کرده‌ایم. این فیلم‌ها به دلایل مختلف در زمان اکران در برخی کشورها متوقف شده و از پخش آنها جلوگیری شده است. آیا تاکنون هرکدام از فیلم‌های توقیف شده که در این فهرست معرفی شده بودند را تماشا کرده‌اید؟

شما می‌توانید نظرات خود را در مورد فیلم‌ها و سریال‌های ممنوعه ایرانی و خارجی معرفی شده در این مطلب را با ما در میان بگذارید.

زهرا ظریفی

من بیش از یک ساله که در زمینه سئو، محتوا و سئومحتوا فعالیت می‌کنم و مشتاق هستم تا جدیدترین مباحث تو این حوزه رو یادبگیرم و تجربیات بیشتری کسب کنم. داستان و علاقه من با یه پروژه برندسازی شخصی شروع شد و حالا من دنباله‌رو این تجربه هستم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا