آیا با وجود سقوط امپراتوری FTX هنوز خرید ارز سولانا پیشنهاد میشود؟
در قدرتمندبودن پروژه سولانا و کاربردهای فوقالعاده آن هیچ شکی نیست، اما این واقعیت را هم نمیتوان فراموش کرد که از جمله دلایل مهم پیشرفت سریع آن حمایت اف تی ایکس بود، صرافی که در نهایت به خاطر سوءمدیریت داراییهای کاربران خود ورشکسته شد. بعد از این اتفاق مشکلی برای شبکه و زیرساخت فنی سولانا به وجود نیامد، اما قیمت ارز دیجیتال اختصاصی آن یعنی SOL با سر به زمین خورد که ناشی از توقف خریدهای جدید و اعمال یک فشار فروش سنگین از سوی سرمایهگذاران بود.
اکنون اصلیترین حامی Solana با مشکلات بزرگی دستوپنجه نرم میکند و به شدت درگیر بازیابی داراییهای مختلف به منظور پس دادن حدود 10 میلیارد دلار بدهیهای خود است. میخواهیم ببینیم آیا در این شرایط، همچنان خرید سولانا پیشنهاد میشود، یا بهتر است با وجود تکنولوژیها، کاربردها و ویژگیهای بینظیر این پروژه قید سرمایهگذاری روی ارز دیجیتال آن را بزنیم؟
آشنایی مختصر با سولانا
صرافی FTX بدون دلیل Solana را از بین بیشمار اکوسیستم کریپتویی برای حمایت انتخاب نکرد. دلیل خاصبودن سولانا دادن پاسخی قوی و محکم به بزرگترین مشکل نتورکهای مبتنی بر فناوری زنجیره بلوکی بوده است؛ مقیاسپذیری از ابتدای راهاندازی بیت کوین به عنوان یک پول دیجیتال غیرمتمرکز تا ظهور اتریوم به عنوان بستری غیرمتمرکز برای ساخت انواع اپلیکیشن و بازی، یک گلوگاه بوده و از رشد فضای کریپتو جلوگیری کرده است. غیرمتمرکز بودن یک سیستم مزایای بیشماری دارد، اما این ساختار سبب شده از نظر سرعت به مراتب ضعیفتر از رقبای متمرکز باشد، و نتواند پابهپای آنها حرکت کند.
برای درک بهتر، با کمی عدد صحبت میکنیم. ویزا (Visa) را در نظر بگیرید. در این شبکه پرداخت امکان پردازش 24,000 تراکنش بر ثانیه هم وجود دارد، اما در بیت کوین و اتریوم به ترتیب طی هر ثانیه حدود 7 و 30 تراکنش ثبت میشوند! تا قبل از تولد سولانا هم یک سری پروژه برای بهبود این مشکل تلاش کردند و به راه حلهای بسیار خوبی رسیدند، اما سولانا توانست این کاستی را به شکلی باورنکردنی پاسخ بدهد؛ با وجود غیرمتمرکز بودن سولانا، در اینجا امکان پردازش 50,000 تراکنش طی هر ثانیه وجود دارد! این دستاورد به همراه ارائه یک سری تکنولوژیها و فناوریهای جدید سرمایهگذاران زیادی را به آینده روشن Solana امیدوار و آنها را به خرید رمز ارز SOL ترغیب کرد.
برگ برنده این نتورک برای دستیابی به این TPS باورنکردنی، استفاده از یک مکانیزم به نام اثبات تاریخچه است که به عنوان یک دستیار کمکی برای مکانیزم اجماع اصلی آن ایفای نقش میکند. از جمله دلایل کندبودن شبکههای بلاک چینی، نیاز به اجماع گرههای غیرمتمرکز و پراکنده در سراسر جهان درباره وضعیت پایگاه داده است، وگرنه هرج و مرج خواهد شد. به لطف این مکانیزم با وجود کار کردن همزمان تعداد زیادی گره (کامپیوتر) روی یک پایگاه داده (بلاک چین) مشکلی از نظر تناقض رخ نخواهد داد، و یکپارچگی سیستم حفظ خواهد شد.
مکانیزم اجماع به کار رفته در Solana اثبات سهام (PoS) است. به تنهایی، نمیتوان از آن انتظار مقیاسپذیری قابل توجهی داشت، به طوری که سایر پروژههای استفادهکننده از آن هم وضعیت مشابهی دارند. در اینجا مکانیزم کمکی اثبات تاریخچه به میان میآید که دارای یک سری روند به منظور سرعت دادن به فرآیند اثبات سهام است. این تنها یکی از فناوریهای نوین به کار رفته در سولانا است.
ریزش ارز SOL بعد از سقوط FTX
ارز دیجیتال سولانا یعنی کوین SOL یکی از موفقترینها در سال 2021 بود و عملکردی بینظیر داشت، به طوری که طی کمتر از یک سال حدود 16,000 درصد رشد کرد. از جمله دلایل موفقیت آن سرمایهگذاریهای سنگین برخی بازیگران بزرگ اکوسیستم کریپتو از جمله صرافی افتیایکس بود که با شناسایی به موقع Solana و شناخت پتانسیلهای آن، تصمیم گرفتند تا از آن حمایت و البته سرمایهشان را چند برابر کنند.
سم بنکمن فرید بنیانگذار FTX دائما در گفتگوهای مختلف از Solana تمجید و آن را Bitcoin بعدی خطاب میکرد. تعریف او خشک و خالی نبود! بررسی ترازنامه این صرافی بعد از ورشکستگی نشان میداد چیزی حدود یک هفتم عرضه کل ارز دیجیتال سولانا در اختیار FTX است! به همین دلیل بعد از اعلام انحلال شرکت نام برده، قیمت SOL یک سقوط شارپ را تجربه کرد؛ هولدرهای آن میدانستند افتیایکس در نهایت برای پس دادن بدهیهایش به کاربران مجبور به فروش تمام داراییهای خود خواهد شد، داراییهایی که بخش قابل توجهی از آنها را مقدار زیادی ارز دیجیتال SOL تشکیل میدهد. به همین دلیل به سرعت با خرید اتریوم و بقیه آلت کوینهای قوی بعد از فروش کوینهای SOL، خود را از دستش خلاص کردند.
این مشکلات و ترسها فقط در ارتباط با ارز دیجیتال سولانا بود و برای زیرساخت فنی آن هیچگونه مشکلی رخ نداد. با این حال، تعداد زیادی توسعهدهنده در بخشهای مختلف اعم از متاورس و توکنهای غیرمثلی سولانا را برای ورود به سایر زنجیرهها بدرود گفتند! همین مساله وضعیت رمز ارز SOL را بدتر کرد.
پیشبینی آینده سولانا
حتی در زمان اوج فشارها و نگاههای منفی نسبت به سولانا، تیم فنی آن توسعه را متوقف نکرد و حتی این کار را با سرعت و قدرت بیشتری ادامه داد تا بلکه با دادن حس عدم تسلیمشدن به جامعه کاربرانش، بخشی از جو منفی علیه خود را خنثی کند. این روند هنوز هم ادامه دارد و به جز مشکل هر از گاه خاموش شدن شبکه، سولانا مشکلی از نظر فنی ندارد.
در نظر داشته باشید بحث توکنامیکس یک ارز دیجیتال با زیرساخت فنی پروژه آن کاملا متفاوت است. ممکن است یک پروژه از دیدگاه فناوری ضعیف باشد، اما ارز دیجیتالش بتواند با تکیه بر یک توکنامیکس خوب رشد کند. عکس این موضوع نیز برقرار است، به طوری که گهگاه با ارزهای دیجیتال شکستخورده با وجود داشتن یک بستر نوآورانه برخورد میکنیم. در ارتباط با سولانا این مشکل موقت بود و ارز دیجیتال SOL بعد از ریزش سنگین توانست تا حد زیادی بهبود پیدا کند.
اکنون سولانا یکی از اصلیترین حامیانش را از دست داده است، اما روند رشد این اکوسیستم قدرتمند ادامه دارد. این موضوع از نظر فاندامنتال تاثیر مثبتی روی ارز دیجیتال آن یعنی SOL میگذارد، هر چند کافی نیست. باید در ادامه دید آیا نهنگهای خارجشده از بازار رمز ارز سولانا، دوباره به این مارکت برمیگردند یا خیر.