بهترین کارتون های قدیمی ؛ 16 تا از خاطره انگیزترین کارتونها
بهترین کارتون های قدیمی تنها نقش یک وسیله سرگرمی گذرا را بازی نمیکنند؛ بلکه بخش بزرگی از خاطرات کودکی ما را تشکیل میدهند. برای بسیاری از ما، کارتونهای دوران کودکی جایگاهی ویژه در قلبمان اشغال کردهاند و هماکنون نیز با شنیدن تیتراژ آنها دوباره به آن زمان سفر میکنیم.
بیشتر افراد کاراکترهای موردعلاقهشان را خوب به یاد دارند و حتی تکه کلامهای آنها هم در گوشهای از ذهنشان باقی مانده است. حس نوستالژیای که ما از این دسته کارتونها دریافت میکنیم، تنها بهخاطر خود کارتونها نیست؛ بلکه بهخاطر حالوهوا و زمانی است که به تماشای آنها مینشستیم؛ زمانیکه تکنولوژی تا این حد گسترده نبود و همهچیز سادهتر به نظر میرسید.
در این مطلب به معرفی جمعی از خاطرهانگیزترین و بهترین کارتون های قدیمی پرداختهایم که هم عناوین ایرانی و هم خارجی در آن یافت میشود. برخی از آنها ممکن است برای دهه 80 ناآشنا باشند و همینطور بلعکس برای دیگر دههها. پیشنهاد میکنیم برای ایجاد حس خوب و مرور خاطرات، مواردی از عناوین معرفیشده را انتخاب کرده و آنها را در لیست تماشای خود قرار دهید.
اگر دارای فرزندی هستید و تمایل دارید کارتونهای دوران کودکیتان را به او نشان بدهید یا اگر قصد دارید خود دوباره به تماشای آنها بنشینید، این صفحه کاملا مناسب شماست. شما همچنین میتوانید سری به نوشتار بهترین انیمیشن های دخترانه بزنید و موارد مناسبی را در آنجا مشاهده کنید.
تام و جری – Tom and Jerry
- سال انتشار: 1940 – 1958
- کشور سازنده: آمریکا
- کمپانی سازنده: William Hanna Joseph Barbera
- تعداد قسمت: 114
بیشاز 80 سال از نخستین حضور تام و جری، مشهورترین موش و گربه کارتونها، میگذرد و بااینحال محبوبیت آنها نهتنها کم نشده؛ بلکه با گذشت زمان به یکی از بهترین کارتون های قدیمی تبدیل شده است.
کارتونهای Tom and Jerry را میتوان به دورههای مختلفی تقسیم کرد که هر دوره، طراحیها و شخصیتهای خاص خود را داشته است. اولین سری این کارتونها که توسط ویلیام هانا و جوزف باربرا ساخته شد، با لگوهای متفاوت و متنوع، بهویژه در مورد شخصیت تام، از دهه 1940 تا 1958 پخش میشد. در دهههای بعد نیز سریهای جدیدی با تغییراتی در طراحیها و اضافه شدن شخصیتهای جدید تولید شدند.
تام، گربهای خانگی، همیشه در تلاش است تا جری، موشی شیطان و زرنگ، را بگیرد و او را از خانه بیرون کند؛ اما جری با هوش و ذکاوت خود همیشه یک قدم جلوتر از تام است. او با ترفندهای مختلف موفق میشود از دست تام فرار کند.
پلنگ صورتی – Pink Panther
- کشور سازنده: آمریکا
- شرکت سازنده: DePatie–Freleng Enterprises
- تاریخ تولید: 1964
- تعداد قسمت: 52
اولینبار با پلنگ صورتی در فیلم کمدی “پلنگ صورتی” در سال 1963 آشنا شدیم. در تیتراژ ابتدایی این فیلم بود که برای اولینبار پلنگ صورتی، آن حیوان انیمیشنی دوستداشتنی، ظاهر شد و با واکنشهای بامزهاش به اسامی تیتراژ، توجه مخاطبان را به خود جلب کرد.
استقبال گسترده از این شخصیت، سازندگان را بر آن داشت تا یک سال بعد، انیمیشن کوتاهی با این عنوان بسازند. این انیمیشن علاوهبراینه یک موفقیت بزرگ بود، جایزه اسکار بهترین انیمیشن کوتاه را نیز از آن خود کرد.
داستانهای این کارتون قدیمی نوستالژی معمولاً دارای یک خط داستانی ساده هستند. Pink Panther در محیطهای مختلفی مانند شهر، جنگل یا حتی فضا قرار میگیرد و با اتفاقات عجیبوغریبی روبهرو میشود. او ممکن است درحال پیادهروی باشد، موسیقی بشنود یا مشغول انجام کارهای روزمره باشد که ناگهان وقوع یک اتفاق غیرمنتظره، همهچیز بههم میریزد.
کارتون گوریل انگوری – The Great Grape Ape Show
- سال انتشار: 1975
- کشور سازنده: آمریکا
- کمپانی سازنده: Hanna-Barbera Productions
- تعداد قسمت: 16
کارتون گوریل انگوری از کارتون های قدیمی دهه 60 و 70 بهشمار میاید که یکی از بهیادماندنیترین کاراکترهای کارتونی را در دل خود جای داده است. تقریباً از هرکسی در این دو دهه سوال کنید، میتواند معرفی کاملی از کاراکتر گوریل انگوری بدهد؛ گوریل بنفشی که هر بار در جواب باقی کاراکترها، عبارت «انگوری» را دو بار تکرار میکرد. این کارتون دوستداشتنی قدمتی نزدیک به 50 سال دارد؛ اما همچنان محبوب دل افراد زیادی است. کارتون گوریل انگوری بهقدری قدیمی است که میتوان آن را از کارتونهای قدیمی زمان شاه بهحساب آورد.
داستان کارتون گوریل انگوری هم حول محور کاراکتر نامبرده میچرخد که همراه دوستش، بیگلی بیگلی با ون زردشان ماجراجویی میکنند. درواقع گوریل انگوری علیرغم هیکل بزرگش که برای کسانی که او را نمیشناسند ترسناک است، رفتاری مهربان و کودکانه دارد.
کارتون بن تن – Ben 10
- سال انتشار: 2005
- کشور سازنده: آمریکا
- کمپانی سازنده: Cartoon Network Studios
- تعداد قسمت: 4 فصل – مجموعاً 52 قسمت
کارتون بن تن یکی از کارتون های قدیمی خارجی دهه 80 به شمار میاید که بزرگسالان هم به تماشای آن مینشستند. این اثر از دسته کارتونهایی است که دامنه وسیعی از کاراکترها و موجودات مختلف را در خود گنجانده درواقع خود کاراکتر بن تن توانایی تبدیل شدن به تعداد زیادی از موجودات فضایی را داراست. کارتون بن تن از مشهورترین فرنچایزهای جهان است که پس از انتشار کارتون، فیلم، اسپینآف و حتی بازیهای ویدئویی زیادی از آن تولید شد. افتخارات بن تن آن را در لیست بهترین انیمیشن های دنیا مینشانند.
داستان کارتون بن تن راجع به پسری به نام بن تنیسون است و روزی وسیلهای شبیه یک ساعت پیدا میکند که نامش امنیتریکس است. بن متوجه میشود که به کمک امنیتریکس میتواند به موجودات فضایی مختلف با قدرتهای منحصربهفرد تبدیل شود. به دنبال این موضوع ماجراجوییهایش را به همراه پسرعمو و پدربزرگش شروع میکند.
کارتون پسر شجاع – Don Chuck Monogatari
- سال انتشار: 1979
- کشور سازنده: ژاپن
- کمپانی سازنده: Knack Productions
- تعداد قسمت: 26
پسر شجاع یکی از کارتون های سینمایی قدیمی خارجی بهخصوص برای دهه شصت بود که از روی رمان برزیلی نوشته جورج آمادو ساخته شده است. در این کارتون که محصول ژاپن است، میتوان نمایی از فرهنگ برزیلی دید. درواقع کارتون پسر شجاع تلفیقی از سبک انیمههای ژاپنی با فرنگ برزیلی است. کاراکتر و کارتون پسر شجاع با دوبله فارسی منحصربهفرد خود، از بهترین کارتون های قدیمی به شمار میرود که کمتر کسی میتواند آن را به دست فراموشی بسپارد.
داستان کارتون پسر شجاع حول محور خود و دیگر دوستانش میچرخد که ماجراهایی در سطح روستای دوستداشتنیشان دنبال میکنند. هرگاه که پسر شجاع یا دوستانش به مشکل بربخورند، او سراغ پدرش رفته و از او کمک میخواهد.
کارتون سفرهای میتی کومان – Manga Mito Kōmon
- سال انتشار: 1981
- کشور سازنده: ژاپن
- کمپانی سازنده: Knack Productions
- تعداد قسمت: 46
سفرهای میتی کومان جایگاهی ویژه میان بهترین کارتون های قدیمی دارد و محبوب دل بینندگان دهه شصت است. این انیمه که بر اساس مانگایی با همین نام تولید شده، تمرکز عمیقی روی فرهنگ و تاریخ ژاپن دارد. سفرهای میتی کومان بیننده را با خود به سالهای 1603 تا 1868 میلادی در ژاپن میبرد و او را با زندگی آن دوران آشنا میکند. یکی از فراموشنشدنیترین لحظات در کارتونهای قدیمی، صحنهای است که همراهان میتی کومان، نشان او را درمیاورند و پس از معرفی میتی کومان، ترس بر جان طرف مقابل میاندازند.
داستان کارتون سفرهای میتی کومان حول محور همین شخص و دو همراه باوفایش میچرخد. میتی کومان بر اساس شخصیتی واقعی به نام دایمیو توکوگاوا میتسوکونی طراحی شده که در دورهای وقت خود را به کمک به مردم میگذارند. در کارتون هم میتی کومان به همراه سوکه و کاکو سعی دارند مشکلات مردم را حل کنند و در این راه به چالشهایی برمیخورند.
کارتون خداوند لکلکها را دوست دارد
- سال انتشار: 1379
- کشور سازنده: ایران
- کمپانی سازنده: مرکز پویانمایی صبا
- تعداد قسمت: 27
کارتون خداوند لکلکها را دوست دارد یکی از بهترین کارتون های ایرانی است که موسیقی تیتراژ آن حس نوستالژی عمیقی را در بینندگان قدیمی آن بیدار میکند. این اثر کاری است از هما شکیبی و سعیده ذاکری که متاسفانه هما شکیبی در سال 1392 در گذشت. به یاد این کارگردان، کارتون خداوند لکلکها را دوست دارد به شکل فیلم سینمایی در آمد و از شبکه پویا پخش شد.
داستان کارتون خداوند لکلکها را دوست دارد حول محور گروهی از لکلکها میچرخد که به یک روستا کوچ میکنند. این لکلکها با چهارتا از بچههای روستا به نامهای سعید، حسین، رحیم و علی دوست میشوند و به کمک آنها از چالشهای خود عبور میکنند.
کارتون ملوان زبل – Popeye the Sailor
- سال انتشار: 1963
- کشور سازنده: آمریکا
- کمپانی سازنده: Fleischer Studios، Larry Harmon Pictures، Rembrandt Films
- تعداد قسمت: 220
ملوان زبل از قدیمیترین کاراکترهای انیمیشنی است که طراحی اولیه آن در سال 1929 میلادی انجام شد. این کاراکتر بعداً بهصورت مجموعه فیلمهای کوتاه در آمد تا اینکه پس از حدود 30 سال، کارتون «Popeye the Sailor» به دست تولید رسید. کاراکتر ملوان زبل از جمله کاراکترهای مشهوری است که در کمیکبوکها، بازیهای ویدئویی و فیلمهای سینمایی حضور پیدا کرده؛ اما طرفداران، کارتون اصلی و اولیه آن را ترجیح میدهند.
داستان کارتون ملوان زبل راجع به ملوانی است که با خوردن اسفناج، قدرت بدنی فوقالعادهای دریافت میکند. به این صورت که هنگامی که قرار است با دشمنی روبهرو شود، کافی است اسفناج خورده و قدرت کافی را بازیابد. همراهان او در این مسیر اولیو اویل، بلوتو و ویمپی هستند.
کارتون سفرهای علمی – The Magic School Bus
- سال انتشار: 1994
- کشور سازنده: آمریکا، کانادا
- کمپانی سازنده: South Carolina ETV
- تعداد قسمت: 4 فصل – مجموعاً 52 قسمت
کارتون سفرهای علمی از جمله بهترین کارتون های قدیمی است که همانطور که از نامش برمیاید، در زمینه علمی میکوشد تا به بچهها چیزی بیاموزد. این مجموعه از روی کتابهایی نوشته جوانا کول تولید شده که هر قسمت آن روی یک موضوع علمی تمرکز دارد. مزیت کارتون سفرهای علمی، نحوه پرداختن آن به موضوعات علمی است؛ طوری که برای افراد کمسنوسال جذاب باشد. این کارتون با وجود موضوع علمی آن، یکی از کارتون های خاطره انگیز به شمار میرود.
داستان کارتون سفرهای علمی راجع به معلم علومی به نام خانم فریزل است که دانشآموزانش را با اتوبوس جادویی خود به گردشهای علمی میبرد. این اتوبوس جادویی میتواند به ابعاد و اشکال مختلف دربیاید تا بشود با آن به برسی محیطهای مختلف پرداخت.
کارتون کوتلاس – Cuttlas Microfilms
- سال انتشار: 1992
- کشور سازنده: اسپانیا
- کمپانی سازنده: –
- تعداد قسمت: 13
کارتون کوتلاس یکی از عناوین موجود در گلچین کارتون های دهه 60 محسوب میشود که در نهایت سادگی، بسیار بهیادماندنی است. شخصیت اصلی این کارتون ابتدا در اواخر دهه 1980 میلادی طراحی و بعدا بهصورت کمیک و کارتون منتشر شد. سبک خاص کارتون کوتلاس که نقاشی کار دست را با تصاویر کامپیوتری تلفیق کرده، باعث خاص بودن و تفاوت آن میان دیگر بهترین کارتون های قدیمی میشود. داستان کارتون کوتلاس حول محور ماجراهای کوتلاس و همراهانش از جمله همسرش، بهترین دوست او و موسیقیدان محبوبش میچرخد.
کارتون افسانه سه برادر – Ningyōgeki Sangokushi
- سال انتشار: 1991
- کشور سازنده: ژاپن
- کمپانی سازنده: Dai Nippon Printing
- تعداد قسمت: 47
افسانه سه برادر از کارتون های نوستالژی تلویزیون است که از محبوبیت بالایی در دهه 60 و 70 برخوردار بود. این کارتون ژاپنی از رمانی چینی به نام «عشق سه پادشاهی» برگرفته شده و ما را به زمان قدیم در امپراتوریهای چینی میبرد. انیمه افسانه سه برادر از لحاظ پرداختن به جزئیات تاریخی مورد تحسین قرار گرفته و میتواند آشنایی خوبی از چین قدیم به بیننده بدهد.
داستان کارتون افسانه سه برادر راجع به جنگجویی به نام لیو بی است که همراه گوان و ژانگ فی به ارتش میپیوندد. آنها تلاش دارند مقابل امپراتوری فاسدی ایستادگی کنند و درنهایت امپراتوری شو را تأسیس میکنند. در طول انیمه، این سه نفر و ارتش آنها با افراد قدرتمندی مواجه میشوند که باید آنها را شکست دهند.
کارتون پینگو – Pingu
- سال انتشار: 1990
- کشور سازنده: انگلیس
- کمپانی سازنده: Pingu Studio
- تعداد قسمت: 6 فصل – جمعاً 156 قسمت
کارتون پینگو از انیمیشن های قدیمی معروف است که سبک خاصی دارد و درواقع این کارتون با تکنیکهای استاپموشن تولید شده است. چیزی که به جذابیت کارتون پینگو میافزاید، زبان مخصوص پنگوئنی است که کاراکترها از آن استفاده میکنند. این کارتون علاوه بر جذابیت بصری، به نکات آموزندهای در دوستی، کارگروهی و حل مشکلات هم میپردازد.
داستان کارتون پینگو راجع به پنگوئنی با همین نام است که طی زندگی روزمره خود، به جستوجوی محیط اطراف خود نیز میپردازد. پینگو در هر قسمت باید سعی کند با چالشی که پیش رویش قرار میگیرد، دستوپنجه نرم کند.
کارتون گربه سگ – CatDog
- سال انتشار: 1998
- کشور سازنده: آمریکا
- کمپانی سازنده: Peter Hannan Productions، Nickelodeon Animation Studio
- تعداد قسمت: 4 فصل – مجموعاً 66 قسمت
کارتون گربه سگ یکی از انیمیشن ها کمدی به شمار میرود و به رابطه خندهداری بین یک سگ و گربه میپردازد که به یکدیگر متصل هستند. این کارتون از دسته کارتونهایی است که بهخاطر داستان و کاراکترهای متفاوت، الهامبخش بسیاری از انیمیشنها و کارتونهای دیگر شد. محال است این کارتون را تماشا کرده باشید؛ اما به دو کاراکتر سگ و گربه دل نبندید. کارتون گربه سگ اثری است که محتوایی طنز را با حس و حالی دلگرمکننده آمیخته و روی دوستیها و پذیرفتن خود مانور میدهد.
داستان کارتون گربه سگ در محلهای خیالی به نام نیربرگ اتفاق میفتد که در آن گربه و سگی که به هم چسبیدهاند، زندگی میکنند. این دو با اینکه شخصیتی کاملا متفاوت دارند، دوستی عمیقی بینشان برقرار است و در مواجهه با مشکلات با همکاری هم از پس آنها برمیایند. در این بین موش آبیرنگی به نام وینسلو در دیوار خانه گربه سگ زندگی میکند و هرازگاهی به طعنه زدن به آنها میپردازد.
کارتون قلعه هزار اردک – Count Duckula
- سال انتشار: 1988
- کشور سازنده: انگلیس
- کمپانی سازنده: Cosgrove Hall Films، Thames Television
- تعداد قسمت: 4 فصل – مجموعاً 65 قسمت
کارتون قلعه هزار اردک یا کنت داکولا از جمله کارتون های قدیمی سینمایی محسوب میشود که المانهای ترسناک را در خود گنجانده است. این کارتون شخصیتهای کلاسیکی همچون فرنکشتاین و دراکولا را در قالب خندهداری به تصویر کشیده است. جالب است بدانید کارتون قلعه هزار اردک، افتخارات زیادی در کارنامه خود ثبت کرده از میان آنها میتوان به جایزه بهترین انیمیشن سریالی بفتا اشاره کرد.
داستان کارتون قلعه هزار اردک حول محور کنت داکولا میچرخد که اردک دراکولای گیاهخواری است و در قلعهای زندگی میکند. این دراکولا برخلاف دیگر خونآشامها علاقهای به نوشیدن خون ندارد؛ بلکه گیاهخوار است. در طی کارتون همراهی ایگور، خدمتکار باوفایش و همچنین ننی، دایه او را خواهیم دید.
کارتون فوتبالیستها – Captain Tsubasa
- سال انتشار: 1987
- کشور سازنده: ژاپن
- کمپانی سازنده: Studio Pierrot
- تعداد قسمت: 26
کارتون فوتبالیستها از بهترین انیمه های سریالی است که بیش از سه دهه مخاطبان خود را سرگرم کرد. این کارتون که در انیمه لیست امتیاز 7.3 از 10 را کسب کرده، از مهمترین آثار ژاپن به شمار میرود. موسیقی تیتراژ بهیادماندنی کارتون فوتبالیستها، حس و ذوق گذشته را برای بینندگانش زنده میکند. در این کارتون به تکنیکها و استراتژی در فوتبال پرداخته شده و میتواند برای طرفداران فوتبال مفید باشد.
داستان کارتون فوتبالیستها راجع به فوتبالیستی به نام سوباسا اوزاراست که تلاش دارد به جایگاهی والا در فوتبال برسد. او که با چالشهای مختلفی روبهرو میشود، باید آنها را کنار زده و در راه رسیدن به هدفش تلاش کند.
کارتون پهلوانان
- سال انتشار: 1386
- کشور سازنده: ایران
- کمپانی سازنده: شرکت حرکت کلیدی
- تعداد قسمت: 6 فصل – مجموعاً 70 قسمت
کارتون پهلوانان از مهمترین و بهترین کارتون های قدیمی ساخت ایران است که توانست افراد زیادی را با کشتی پهلوانی آشنا کند. این کارتون تا به حال چندین بار در شبکه پویا نمایش داده شد و هر بار با استقبال بینندگان مواجه شده است. کارتون پهلوانان اثری از سیاوش زرینآبادی است که نویسندگی آن را هم برعهده داشت. آخرین فصل این کارتون در سالهای اخیر ساخته شده که نوروز 1402، از شبکه یک پخش شد.
داستان کارتون پهلوانان حول محور زورخانهای میچرخد که توسط پهلوان پوریا اداره میشود. داروغه شهر که شخصی جاهطلب و طماع است، با پوریای ولی که برعکس اوست، مشکل دارد و دائماً در حال ایجاد مشکلاتی برای او و همراهانش است. در مقابل پوریای ولی به همراه یاران باوفایش در کمال هوش و آرامش با داروغه مبارزه میکند.
لیست بهترین کارتون های قدیمی و نوستالژیک ایرانی و خارجی
احتمالاً با دیدن اسم برخی از کارتون های قدیمی با عکسهایشان، دچار فوران احساسی یا شاید دلتنگی برای قدیم شده باشید. همه کارتون های قدیمی نامبرده از محبوبترین و بهترین گزینهها در زمان خود به شمار میآیند و حتی هماکنون نیز تماشای آنها حس خوبی به بیننده میبخشد.
شما با کدامیک از عناوین خاطره دارید؟ کارتون موردعلاقهتان در دوران کودکی چه بوده است؟ اگر کارتونی مدنظر دارید که در این لیست قرار ندارد، لطفاً آن را از قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. همچنین پیشنهاد میشود صفحه بهترین انیمیشن های عاشقانه را از دست ندهید؛ چرا که عناوین خاطرهانگیزی در آنجا هم پیدا میشود.
سوالات متداول:
1) مشهورترین کارتون جهان چیست؟
کارتون تام و جری یکی از محبوبترین کارتونها به شمار میاید.
2) قدیمیترین کارتون جهان چیست؟
کارتون Fantasmagorie محصول سال 1908 اولین کارتون جهان به شمار میاید.
3) موفقترین کارتون جهان کدام است؟
کارتون شیرشاه با رکورد فروش، موفقترین کارتون جهان به شمار میاید.