در این مقاله به شرح زندگی و آثار مرتضی پورصمدی عکاس، مدیر فیلمبرداری و از فعالان برجسته سینمای مستند و عکاسی مردمنگاری ایران میپردازیم.
پورصمدی که در طول دوران حرفهای خود، آثار ماندگاری را از خود به یادگار گذاشت، در سن 70 سالگی درگذشت. برای آشنایی بیشتر با این هنرمند توانمند و بررسی جزئیات زندگی و آثار او، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
بیوگرافی مرتضی پورصمدی
مرتضی پورصمدی متولد 18 مهر 1331 در همدان پس از گذراندن تحصیلات خود در رشته فیلمبرداری در مدرسه عالی رادیو و تلویزیون، فعالیت خود را در این عرصه آغاز کرد. او در ابتدا بهعنوان فیلمبردار در تلویزیون مرکز کرمانشاه مشغولبه کار شد و در سال 1362 با گرایش به فیلمبرداری مستند، مسیر حرفهای خود را بهطور تخصصی دنبال کرد.
مرتضی پورصمدی و همسرش
مرتضی پورصمدی در دوران جوانی ازدواج کرده بود و ثمره این ازدواج یک پسر بهنام عادل است. اطلاعاتی درباره بیوگرافی همسر و فرزندان او در دسترس نیست.
علت مرگ مرتضی پورصمدی
مرتضی پورصمدی در 11 شهریور ماه سال 1402 در سن 70 سالگی به علت ایست قلبی دار فانی را وداع گفت. او که درحال کار روی گناه فرشته سریال در حال پخش شبکه خانگی به کارگردانی حامد عنقا بود، ناگهان دچار کسالت شد و پس از انتقال به بیمارستان، علیرغم تلاش پزشکان بر اثر سکته قلبی جان خود را از دست داد.
حامد عنقا، کارگردان سریال در خصوص این اتفاق غمانگیز اظهار داشت:
«ایشان در حین کار در پروژه “گناه فرشته” دچار عوارضی شبیهبه سکته قلبی شدند و متاسفانه با وجود تلاشهای کادر پزشکی، جان خود را از دست دادند.»
فعالیت و سوابق هنری مرتضی پورصمدی
پورصمدی پس از گذراندن تحصیلات خود در رشته فیلمبرداری در مدرسه عالی رادیو و تلویزیون، فعالیت خود را در این عرصه آغاز کرد. او در ابتدا بهعنوان فیلمبردار در تلویزیون مرکز کرمانشاه مشغول به کار شد و در سال 1362 با گرایش به فیلمبرداری مستند، مسیر حرفهای خود را بهطور تخصصی دنبال کرد.
پورصمدی ازجمله فعالترین فیلمبرداران سینمای مستند بود که با مهمترین مستندسازان معاصر همکاری داشته است. او در آثاری همچون سریال تلویزیونی “مدار صفر درجه”، فیلم سینمایی “هیس! دخترها فریاد نمیزنند” و یکی از بهترین فیلم های سینمایی ایرانی بهنام “دایره زنگی” بهعنوان مدیر فیلمبرداری حضور داشت. این هنرمند در طول فعالیت هنری خود، بیش از ۱۰۰ فیلم مستند را کارگردانی یا فیلمبرداری کرد.
آثار سینمایی مرتضی پورصمدی
حضور درخشان پورصمدی در آثار متعددی از جمله فیلمهای سینمایی “تهران ساعت 7 صبح”، “مرثیهای برای برف”، “گیلانه”، “دایره زنگی”، “شبانه” و “شبانه” گواهی بر استعداد و تبحر او در این زمینه است.
- ۲۸۸۸
- هویت
- سراب
- گل سرخ
- باغ سید
- مسافران دره انار
- آهوی وحشی
- آنها هیچکس را دوست ندارند
- عصیان
- سالهای بیقراری
- موشک کاغذی
- بالهای سپید
- تهران ساعت ۷ صبح
- مرثیهای برای برف
- گیلانه
- دایره زنگی
- شبانه
- یک گزارش واقعی
- خاطرات یک هفتاد و پنج ساله
- شبانه روز
- ترانه کوچک من
- طبقه سوم
- شیر تو شیر
- هیس! دخترها فریاد نمیزنند
آثار تلویزیونی مرتضی پورصمدی
پورصمدی در سال ۱۳۷۶ پس از ۲۵ سال فعالیت در تلویزیون، بازنشسته شد؛ اما همچنان به کار خود بهعنوان فیلمبردار در سینما و تلویزیون به شکل آزاد ادامه داد. وی در سال ۱۳۸۸، به خاطر فعالیتهای هنری خود، نشان درجه یک هنری را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد.
- جنگلها و مراتع
- نقشه و نقشهبرداری
- مزد ترس
- غبار نور
- مسافران دره انار
- منطق الطیر
- آوای مه (به همراه عظیم جوانروح)
- مدار صفر درجه
- حیرانی
نمایشگاه های عکاسی مرتضی پورصمدی
پورصمدی علاوهبر فیلمبرداری مستند در زمینه عکاسی نیز فعالیت داشت. وی در سال ۱۳۵۳، اولین نمایشگاه عکس خود را در تهران برگزار کرد. ازجمله آثار شاخص عکاسی او میتوان به عکسهای مستند از زندگی مردم ایران اشاره کرد.
- نمایشگاه ” زندگی عشایری در موزه Medelhavsmuseet در استکهلم، سوئد ۱۹۹۹
- “صوفیزم در ایران ” در موزه Medelhavsmuseet در استکهلم، سوئد ۲۰۰۲
- ” زنان عشایر ایرانی ” در Salle des actes واقع در کاخ یونسکو در پاریس ۲۰۰۴
- ” زندگی عشایری ایران ” گالری Bellart در ونکوور، کانادا ۲۰۰۷
- نمایشگاه عکس به یاد محسن رسولف، گالری دی، مهر ماه ۱۳۸۷
بهترین آثار مستند مرتضی پورصمدی
پورصمدی علاوهبر فعالیت در سینما و تلویزیون، در حوزه فیلم مستنذ نیز صاحب نام بود و آثار ارزشمندی را از خود به یادگار گذاشته است که در ادامه به اسامی این آثار ارزشمند اشاره میکنیم.
- یوفک
- چارشو
- همسران حاج عباس
- پیر حرا
- من با خدا حرف میزنم
- مریم جزیره هنگام
- پابرهنه تا هرات
- چشماندازهای سیاوش آباد
- خشکسالی بلوچستان
- خدایخانه
- هور دورق
- آوای برکهها
- آب غلطک آتش
- تاراز
- سنگ مادر خاموش
- شناسنامه یک کارخانه فراموش شده
- پیر شهریار
- راویان کوچک روستای غریب
- ملا خدیجه و بچههایش
- حوض نقاشی
- عروسکهای کمس
- در مدرسه سید قلیچ ایشان
- چیغ
- میلکان
- پیش
- مسافران کوچک سفر بیانتها
- دوبه
- خط باریک قرمز
آلبوم تصاویر مرتضی پورصمدی
در پایان مقاله بیوگرافی مرتضی پورصمدی میتوانید گالری تصاویر به یادماندنی او را مشاهده کنید. این تصاویر، تنها گوشهای از لحظات درخشان زندگی هنری مرتضی پورصمدی را بهتصویر میکشند. از شما برای همراهی تا پایان مقاله سپاسگزاریم.